Google Website Translator Gadget

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Short Delta Loop Antenna for 40 to 6 meters bands

Αγάπη μου, συρρίκνωσα την κεραία!!!

Εισαγωγή:
Η κατασκευή και η εγκατάσταση τελικά μιας κεραίας Delta Loop αντικειμενικά αποτελεί φετίχ για κάθε ραδιοερασιτέχνη ανά την υφήλιο! Αρκεί βεβαίως να έχει όρεξη για επαφές DX ή για κάποια σοβαρή έστω παρουσία στις μπάντες. Όσο για τον υποφαινόμενο … ουδείς λόγος για διαφοροποίηση στάσης! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Πριν από μερικές ημέρες μου τηλεφώνησε ο Θοδωρής ο SV1EGE, με τον οποίο είχαμε μια αρκετά εποικοδομητική συζήτηση, με αφορμή και φυσική αφετηρία, την δημιουργία της Ελληνικής Λέσχης PSK. Αφού είπαμε αρκετά, έφτασε και η ώρα της ανταλλαγής εμπειριών γύρω από τις κεραίες που χρησιμοποιεί ο καθένας μας. Ο φίλος μου ο Θοδωρής λοιπόν χρησιμοποιεί μια Delta Loop full size η οποία ξεκινάει να παίζει από τα 80 μέτρα.
Φοβάμαι όμως πως ίσως κάποιοι φίλοι να μην γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτή η κεραία Delta Loop ή βρόγχου, Ελληνιστί. Τι λέγατε για λίγη θεωρία; Λίγη θεωρία άλλωστε, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν μας!

Θεωρία:
Η κεραία βρόγχου λοιπόν, είναι η κεραία εκείνη που σχηματίζει ένα κλειστό κύκλωμα, βρόγχο, της οποίας ο αγωγός σχηματίζει μία ή περισσότερες στροφές ούτως ώστε οι δύο άκρες του να είναι κοντά μεταξύ τους.

Delta Loop Antenna Schematic
Οι κεραίες βρόγχου μπορούν να χωριστούν γενικά σε δύο κατηγορίες. Εκείνες στις οποίες τόσο το συνολικό μήκος του αγωγού και η μέγιστη γραμμική διάσταση της στροφής είναι πολύ μικρές σε σύγκριση με το μήκος κύματος, και σε εκείνες που τόσο το συνολικό μήκος του αγωγού και η μέγιστη γραμμική διάσταση αρχίζουν να είναι συγκρίσιμα με το μήκος κύματος. Η πρώτη κατηγορία ονομάζονται small Loop και η δεύτερη large loop. Εμείς εδώ ουσιαστικά θα ασχοληθούμε με τις large loop ή full size loop κεραίες. Αυτές τώρα με τη σειρά τους μπορούμε να τις χωρίσουμε σε κατηγορίες, ως προς το σχήμα τους. Υπάρχουν λοιπόν οι τρίγωνες, οι τετράγωνες, οι πολύγωνες και φυσικά οι κυκλικές. Ως προς τη πόλωση τώρα, τις κεραίες βρόγχου μπορούμε να τις πολώσουμε οριζόντια ή κάθετα. Όρεξη μόνο να έχουμε και τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε!

Υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζουμε. Οι λούπες συντονίζουν και στις αρμονικές τους! Δηλαδή f*2, f*3,f*4 κτλ. Έστω f = 7 MHz τότε έχουμε, f*2 = 14 MHz, f*3 = 21 MHz, και f*4 = 28 MHz Μπορείτε τώρα μόνοι σας να υπολογίσετε σε πόσες ακόμα συχνότητες θα συντονίζει μια κεραία δέλτα λούπ αν τη σχεδιάσουμε για τους 3,5 MHz.
- Ωραία όλα αυτά, αλλά τι διαστάσεις έχει αυτή η κεραία βρε παιδιά;
- Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, είναι η χρήση του μαθηματικού τύπου: 306,3/f Όπου f η συχνότητα σε μεγακύκλους. Με τον τύπο θα βρούμε την περίμετρο της κεραίας μας. Όσοι πάλι δεν έχετε και πολύ όρεξη για μαθηματικά μπορείτε να επισκεφτείτε το παρακάτω σύνδεσμο:
http://mysite.verizon.net/ka1fsb/loopcalc.html
Δεν έχετε παράπονο, έτσι; Ευκολάκι σας έβαλα σήμερα (μέχρι στιγμής!!!).

Σχεδιασμός και κατασκευή.
Αφού με έβαλε για τα καλά στη πρίζα ο φίλος μου ο Θοδωρής, άρχισα κι εγώ να σκέφτομαι τι θα μπορούσα να φτιάξω και έτσι ξεκίνησα τους υπολογισμούς μου, 3 το λάδι, 3 το ξύδι … φτου σου (μη σε ματιάσω) δεν χωράει μέσα στην ταράτσα μου! Ήτοι, 306,3/f => 306,3/7,050 = 43,447 μέτρα η περίμετρος! Αν τώρα τη κάνω τετράγωνη αυτό σημαίνει ότι η κάθε της πλευρά θα έχει μήκος 43,447/4 = 10,86 μέτρα! Που στην ευχή να την τοποθετήσω μου λες; Αν την κάνω τρίγωνη 43,447/3 = 14,82 μέτρα η κάθε πλευρά!!! Αυτή κι αν δεν χωράει, εκτός και αν … (πέρασαν μερικές βρώμικες σκέψεις από το μυαλό μου), εκτός και αν τις χώσω εκεί πέρα κανά πηνίο ή την αναδιπλώσω!!! Πέρυσι είχα φτιάξει μια δέλτα λούπα για τα 17 μέτρα και για καθαρά πειραματικούς λόγους, την είχα αναδιπλώσει! Δεν ήταν άσχημη ως ιδέα, απλά παρουσίαζε πολύ στενό εύρος, συντόνισε πιο χαμηλά, σε κάποια σημεία υπερτερούσε ενώ σε κάποια άλλα όχι και κάτι τέτοια παράξενα κι έτσι δεν με ενθουσίασε και τόσο αυτή η ιδέα. Ωστόσο όμως η χρήση πηνίου εξακολουθούσε να στριφογυρίζει στο μυαλό μου και είχα ήδη αρχίσει να το βλέπω πιο σοβαρά το όλο εγχείρημα! Αφού ξεκίνησα εκ νέου τους υπολογισμού μου 3 το λάδι, 3 το ξύδι και 6 το λαδόξυδο! Ναι σου λέω. Τώρα μου έβγαιναν οι διαστάσεις όπως εγώ τις ήθελα!!! Για μια δέλτα λούπα με 8,5 μέτρα η κάθε πλευρά και το υπόλοιπο μήκος που μας λείπει θα το συμπληρώσει ένα υπέροχο πηνίο! Κατέληξα στο σχήμα δέλτα γιατί με βόλευε περισσότερο ως προς την τοποθέτηση.
Αφού διάβασα ένα άρθρο σχετικό με το θέμα που με απασχολούσε και είχε να κάνει όχι μόνο με την τιμή της αυτεπαγωγής του πηνίου που έπρεπε να χρησιμοποιήσω, αλλά και το σημείο που έπρεπε να το τοποθετήσω κατέληξα στα εξής:
Α) Η τιμή της αυτεπαγωγής που χρειάζομαι είναι 56,7 μΗ (έβαλα κάτι τοις παραπάνω)
Β) Το πηνίο το τοποθετούμε ‘απέναντι’ από το σημείο τροφοδοσίας.

Ακολουθεί σύντομο βίντεο με το σχηματικό της Short Delta Loop Antenna καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.



Εκτός όμως από την αναδίπλωση και το πηνίο υπήρχε και κάτι άλλο που με απασχολούσε και που δεν είχα δοκιμάσει ποτέ σε κεραία λούπα και που το ήθελα πολύ όμως. Αυτό ήταν η προσθήκη ανοιχτής γραμμής, μέχρι κάποιο σημείο τουλάχιστον. Πιο εύκολα θα συντόνιζε στις υπόλοιπες μπάντες, κυρίως σε αυτές που βρίσκονται εκτός αρμονικών. Άντε τώρα βρες ανοιχτή γραμμή με σύνθετη αντίσταση σαν αυτή τις κεραίας μας! Εδώ το ρισκάρισα λιγάκι, για να είμαι ειλικρινής, και επέλεξα καλώδιο ηχείων, το γνωστό μας κόκκινο – μαύρο, διατομής αγωγών 1 χιλιοστό. Αυτό παρουσιάζει σύνθετη αντίσταση περίπου 90 Ωμ. Η λούπα παρουσιάζει σύνθετη αντίσταση περί τα 110 Ωμ χωρίς όμως πηνία ή άλλες μεθόδους τεχνητής επιμήκυνσης. Με τέτοιες μεθόδους η σύνθετη αντίσταση πέφτει. Άρα η όποια ελπίδα για απόλυτο ταίριασμα μεταξύ κεραίας και γραμμής μεταφοράς, είχε σχεδόν εξανεμιστεί!
Το τελευταίο στάδιο που μου είχε απομείνει, πριν αρχίσω την κατασκευή, ήταν η επιλογή πόλωσης της κεραίας. Επέλεξα κάθετη πόλωση, περισσότερο για να εκμεταλλευτώ τη χαμηλότερη γωνία ακτινοβολίας που προσφέρει αυτή η πόλωση, σε σχέση με την οριζόντια. Το αν δικαιώθηκα για αυτή μου την επιλογή θα το διαπιστώσετε πιο κάτω.

Για την κατασκευή της δέλτα λούπ χρησιμοποίησα μονόκλωνο καλώδιο ηλεκτρολογικών εφαρμογών 1 χιλιοστού. Το ίδιο χρησιμοποίησα και για την κατασκευή του πηνίου. Το πηνίο το τύλιξα σε σωλήνα υδραυλικών εφαρμογών και η διατομή του είναι 63 χιλιοστά. Το μήκος του πηνίου είναι 12,6 εκατοστά.
Η κατασκευή αναρτήθηκε σε ιστό ύψους 10,5 μέτρων και η απόσταση της κάτω πλευράς από την ταράτσα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από 2,5 μέτρα.
Μεταξύ ανοιχτής και ομοαξονικής γραμμής τροφοδοσίας, έχω τοποθετήσει το γνωστό choke balun. Αυτό υλοποιείται από 7 σπείρες RG 213 ή RG 8 κολλητές μεταξύ τους, με εσωτερική διατομή 13 εκατοστά. Παράλειψη που δεν το αναφέρω στο βίντεο!

Απόδοση – το ποθούμενο!
Αφού τελείωσα την εγκατάσταση, κατέβηκα αμέσως στο shack και άρχισα τις ακροάσεις. Η συχνότητα που μου συντόνισε, με την τιμή που έχει το πηνίο, είναι 6,812 με minimum SWR 1.2 Θα πρέπει κάποια στιγμή και με την πρώτη ευκαιρία, να αφαιρέσω 2 σπείρες από το πηνίο και να τη ‘ψάξω’ εκ νέου!!! Είχα προσθέσει περισσότερο πηνίο όταν την έφτιαχνα για τον φόβο των Ιουδαίων, hi, hi!!! Αν είχα κάποιο Antenna analyzer, σίγουρα ο συντονισμός της θα ήταν πολύ πιο εύκολος. Έτσι αναγκαστικά βαδίζω με τους γνωστούς πατροπαράδοτους τρόπους!
Τη κατασκευή συντονίζει με ιδιαίτερη ευκολία το εσωτερικό antenna tuner του π/δ ICOM IC-7400
Στην ταράτσα έχω εγκαταστήσει και ένα δίπολο με κυματοπαγίδες – trap (επιφυλάσσομαι για μια παρουσίαση στο εγγύς μέλλον), για τις μπάντες των 20 και 40 μέτρων. Αφού είχα μια δεύτερη κεραία ήμουν έτοιμος για συγκρίσεις. Και οι κόντρες άρχισαν!
Με το δίπολο των 20 – 40 μέτρων οι απόψεις … διίστανται! Στα μπάντα των 40 μέτρων λχ. πάει καλύτερα το δίπολο εντός Ελλαδικού χώρου. Εκτός Ελλάδας τώρα, δεν μπορώ να πω ότι πάει άσχημα. Στις πάνω μπάντες όμως (10 – 12 – 15) που την δουλεύω κατά κόρον όλες αυτές τις μέρες, η Short Delta Loop πάει πολύ καλά! Ειδικά στα 10 μέτρα είναι υπέρ του δέοντος ικανοποιητική! Υπάρχουν στιγμές μάλιστα που η απόδοση της μου θυμίζει κεραία υψηλού κέρδους!!!



Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Εντάξει τώρα, μην περιμένετε ότι ανακαλύψαμε τον τροχό! Όπως έχω γράψει και στο άρθρο με τις κυματοπαγίδες – trap, σε αυτή τη ζωή τίποτα δεν μπορεί να είναι τέλειο. Έτσι λοιπόν και σε αυτήν τη περίπτωση μην περιμένετε ότι αυτή τη κεραία δεν τη διέπουν οι παραπάνω κανόνες. Υπάρχει άλλωστε και αυτό που υποστηρίζουν και φίλοι μας οι JA (Ιάπωνες, γα όσους δεν το γνωρίζουν) που λέει ότι είναι προσβολή προς το Θεό αν ο άνθρωπος φτιάξει κάτι που θεωρείται τέλειο!
Ας ξεκινήσουμε όμως πρώτα με τα ευχάριστα.
Πλεονεκτήματα:
1) Σε μία γραμμή μεταφοράς πολλές μπάντες. Χαρακτήρας πολυμπαντικός – multiband.
2) Οι περιορισμένες διαστάσεις της, με τη χρήση πηνίου – τεχνητή επιμήκυνση όμως, την κάνουν ιδιαίτερα ελκυστική ως κατασκευή.
3) Στις πάνω μπάντες, 15 – 12 – 10 πάει υπέρ του δέοντος καλά!
4)Η παρουσία της ακόμα και στα 6 μέτρα εξακολουθεί να τις δίνει έξτρα πόντους!
5) Πολύ οικονομική κατασκευή που δεν πρόκειται να ξεπεράσει το αστρονομικό ποσό των … 12 €! ΔΝΤ και καλή καρδιά παιδιά.
Μειονεκτήματα:
1) Στη μπάντα των 40 μέτρων συμπεριφέρεται όπως ορίζει η πόλωσή της. Μέσα δεν πάει πολύ καλά ενώ έξω καλά.
2) Στην μπάντα των 20 μέτρων … χωλαίνει!
3) Στη μπάντα των 18 μέτρων RF-ιάζει το σύμπαν!!!

Επίλογος.
Η οποιαδήποτε κατασκευή, ακόμα και η πιο απλή, αποτελεί πάντα πρόκληση για όποιον ραδιοερασιτέχνη σέβεται τον εαυτό του. Αυτό δεν αποτελεί ανάθεμα ούτε αιχμή προς όποιον έχει επιλέξει ή έχει χαράξει την πορεία που του ταιριάζει καλύτερα. Άλλωστε ο ραδιοερασιτεχνισμός δεν μπαίνει και δεν πρέπει άλλωστε να μπαίνει, σε κλισέ! Πάντα όμως θέλω να έχετε στο μυαλό σας ότι, μια ιδιο-κατασκευή είναι πάντα ένα βήμα προς την αυτοδιδασκαλία, την απόκτηση πολύτιμων εμπειριών και την ικανοποίηση της δημιουργίας και της δημιουργικότητας, στοιχεία που τόσο πολύ έχουν λείψει τα τελευταία χρόνια από την κοινότητά μας!

Πηγές:
Βιβλιογραφία, ARRL Antenna Book 20th Edition
Διαδίκτυο: http://www.rsars.org.uk/ ...


Πολλά 73 και για όσους επιχειρήσουν, καλή κατασκευή.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

To ένα και μοναδικό Contest του Σαβατοκύριακου!

Διαγωνισμός υπό την αιγίδα του CQ MAGAZINE, για φωνή, SSB mode. Η διάρκεια του διαγωνισμού θα είναι 48-άωρη και θα «τρέξει» εκτός από τις συνήθης μπάντες και στα 160 μέτρα.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ίσως διαγωνισμό της χρονιάς!!!

CQ Worldwide DX Contest, SSB: 0000Z, Oct 29 to 2400Z, Oct 30


Mode:
SSB

Bands:160, 80, 40, 20, 15, 10m

Classes:Single Op All Band (QRP/Low/High)
Single Op Single Band (QRP/Low/High)
Single Op Assisted All Band (QRP/Low/High)
Single Op Assisted Single Band (QRP/Low/High)
Xtreme Single Op
Multi-Single
Multi-Two
Multi-Multi
Xtreme Multi-Op

Max power:HP: 1500 watts
LP: 100 watts
QRP: 5 watts

Exchange:RS + CQ Zone No.

Work stations:Once per band

QSO Points:0 points per QSO with same country (counts as mult)
1 point per QSO with different country same continent
2 points per QSO with different country same continent (NA)
3 points per QSO with different continent

Multipliers:Each CQ zone once per band
Each country once per band

Score Calculation:Total score = total QSO points x total mults

Submit logs by:November 21, 2011

E-mail logs to:ssb[at]cqww[dot]com

Web-to-Cabrillo form:http://www.b4h.net/cabforms/cqwwssb_cab.php

Mail logs to:Paper Logs
Box 481
New Carlisle, OH 45344
USA

Find rules at:http://www.cqww.com/rules.php
http://www.cqww.com/rules/CQWW-Rules-Xtreme.pdf

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Παρακαλείστε να τηρείτε το BAND PLAN κατά την IARU.

Καλά να περάσετε, καλή επιτυχία και καλά QSO. 73 -... -.-

Όπα!

Ελλάδα είναι όπου είναι Έλληνες. Έλληνες με ψυχή.







Οτάβα, Καναδάς, 12.000 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Δείτε τι μπορεί να πετύχει ένας Έλληναράς, όπως αυτός του βίντεο τον Αύγουστο 2011.
Να γιατί η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει! Είμαστε Ελληναράδες και σ΄όποιον αρέσουμε...
Δεν θα κάνουμε τη χάρη σε κανέναν και πολύ περισσότερο στην τρόικα.. και σε όλους αυτούς που δεν νιώθουν υπερηφάνεια βλέποντας το βίντεο αυτό.



Όπα!

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Icom για … κομάντο;

Icom America Inc., in association with myself, introduced the Late Viet Nam olive drab (LVOD) and Fallujah Outline camouflage desert pattern IC-7200 radios at the Orlando Hamcation at noon on Friday, February 12, 2010.
Icom asked me last summer to design and paint a number of IC-7200's in unique colors for demonstration purposes. They will be on show at Icom hamfest displays this year.
Working with the Icom staff was a real pleasure and I would like to thank them for both their patience and support during this three-month project. Icom gave me a free hand to be as creative as I wished. A great deal of thought went into the design, and the approval of our fellow Hams this weekend was very rewarding.
Thanks to all..

73, Dan WZ1P





Source: http://www.ab4oj.com/

Ευχαριστώ τον Νικηφόρο τον SV1EEX, για το post-άρισμα.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Τα Contest του Σαββατοκύριακου 22 & 23 Οκτωβρίου

Τα Contest του Σαββατοκύριακου, μια σχετικά ετεροχρονισμένη δημοσίευση! Πριν από λίγα λεπτά μου υπενθύμισε κάποιος φίλος και συνάδελφος, ότι σήμερα είναι … Παρασκευή! Με όλο αυτό το ‘χαβαλέ’, μεσοπρόθεσμο, βραχυπρόθεσμο και άλλα γλυκανάλατα (!), βάλε και μια κατασκευή δίπολου με κυματοπαγίδες (trap). Καλά ε, με το που ανέβασα φωτογραφικό υλικό στο facebook, έγινε κάποιος ψιλοχαμός! Με εκείνα και με τα άλλα, ξεχάστηκα τελείως!!! Για πάμε.

Ακολουθούν τα Contest, εντελώς επιγραμματικά όμως.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
FOC QSO Party: 0000Z-2359Z, Oct 22

Mode:CW
Bands:160, 80, 40, 20, 15, 10, VHF
Classes:Single Op
Exchange:FOC-Member: RST + Name + Member No.
non-Members: RST + Name
Work stations:Once per band
QSO Points:1 point per
QSO Multipliers:(none)
Score Calculation:FOC-Member: Score = Total QSOs/Total Member QSOs
non-Member: Score = Total Member QSOs

Find rules at: http://g4foc.org/Default.aspx?pageId=1143601

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
ARRL EME Contest: 0000Z, Oct 22 to 2359Z, Oct 23

Mode:Analog (CW,Phone), Digital
Bands:50 MHz to 1296 MHz Classes:(see rules)
Exchange:Signal report
Work stations:Once per band
QSO Points:100 points per QSO
Multipliers:Each US state, VE province and DXCC country once per band Score
Calculation:Total score = total QSO points x total mults

Find rules at: http://www.arrl.org/eme-contest

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
SYLRA Contest: 1000Z, Oct 22 to 1000Z, Oct 23

Mode:CW, SSB, RTTY
Bands:80, 40, 20, 15, 10m
Classes:Single Op (OM/YL)(Low/High) Max operating hours:18 hours with off times of at least 60 minutes Max power:HP: >100 watts, LP: 100 watts
Exchange:YL: RS(T) + "88" OM: RS(T) + "73"
Work stations:Once per band per mode
QSO Points:2 points per QSO with OM, 10 points per QSO with YL
Multipliers:Each DXCC country once per band per mode
Score Calculation:Total score = total QSO points x total mults

Find rules at: http://www.sylra.is/

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
SKCC Sprint: 0000Z-0200Z, Oct 26

Mode:CW
Bands:160, 80, 40, 20, 15, 10m Classes:(none)
Exchange:RST + Name + (state/province/country) + (SKCC No./power)
Work stations:Once per band QSO Points:1 point per QSO
Bonus Points: 5 points per Centurion member QSO per band
Bonus Points: 10 points per Tribune member QSO per band
Bonus Points: 25 points per QSO with SKCC club call (K9SKC) per band
Multipliers:Each state, province, or country once Score Calculation:Total score = (total QSO points x total mults) + bonus points

Find rules at: http://www.skccgroup.com/sprint/sks/

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
RSGB 80m Club Sprint, SSB: 1900Z-2030Z, Oct 27

Mode:SSB
Bands:80m Only
Classes:100W, 10W
Exchange:[other station's call] + [your call] + [serial no.] + [your name]
QSO Points:1 point per
QSO Multipliers:(none)
Score Calculation:Total score = total QSO points

Find rules at: http://www.rsgbcc.org/hf/rules/2011/rsprint.shtml

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

I Want to Know What Trap Is.

Κατά τη διάρκεια που έγραφα αυτό το άρθρο, δε σας κρύβω πως στο μυαλό μου στριφογύριζαν διάφοροι τίτλοι όπως:
A) to trap or not to trap? (παράφραση του γνωστού Σεξπιρικού συλλογισμού)
B) Wave Trap, τι είναι;
και διάφοροι άλλοι, οι οποίοι ίσως ήταν σε μερικές περιπτώσεις συνηθισμένοι ή και λίγο αδιάφοροι!

Όμως, κατά τη διάρκεια που γράφω στον Η/Υ συνηθίζω να ακούω μουσική. Τι πιο όμορφο, θα σκεφτεί κάποιος! Καθώς όμως άκουγα κάποια από τις αγαπημένες μου λίστες τραγουδιών, κάποια στιγμή έπαιξε κι ένα παλιό και καλό, ως συνήθως. Ένα τραγούδι, από τα αγαπημένα τραγούδια, ξέρεις τώρα, εκείνα της εφηβείας μας, του μουσικού σχήματος Foreigner με τίτλο I Want to know what love is.
Καταλαβαίνετε φυσικά πως δεν άργησα να κάνω τον συνειρμό μεταξύ τίτλου του τραγουδιού και του … άρθρου!
Για πάμε όλοι μαζί να θυμηθούμε το τραγούδι μιας όμορφης εποχής με το τίτλο I Want to know what love is, διαβάζοντας ταυτόχρονα και το … I Want to Know What Trap Is!



Δυστυχώς σήμερα ανακάλυψα ότι το YouTube έχει αποκλείσει τη προβολή του επίσημου βίντεο στη χώρα μας … λόγω πνευματικών δικαιωμάτων!!! Έτσι κι εγώ επέλεξα ένα … ανεπίσημο video clip. Σου μιλάω για μαλλιά!!!

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Ο σχεδιασμός του Trap προτάθηκε πρώτη φορά το 1940 για να κατασκευαστεί πρώτα ως κεραία λήψης προκειμένου να καλυφθούν οι τηλεπικοινωνιακές ανάγκες των αεροσκαφών στις υψηλές συχνότητες.
Το 1953 ο Chester Buchanan, W3DZZ, έδωσε την ιδέα της κατασκευής μιας κεραίας Yagi τριών ζωνών (tri band) τοποθετώντας Traps σε όλα τα στοιχεία (elements).

Τι είναι όμως το Trap ή Wave Trap ή Decupling Trap ή κυματοπαγίδα Ελληνιστί;
Το Trap είναι ένα παθητικό ηλεκτρονικό κύκλωμα που το αποτελούν δύο στοιχεία. Ένας πυκνωτής σε παράλληλη σύνδεση με ένα πηνίο. Στην ουσία είναι ένα φίλτρο που σαν σκοπό έχει να αποκλείσει τα εισερχόμενα ανεπιθύμητα σήματα ή παρεμβολές σε έναν δέκτη.
Η χρήση του όμως δεν σταματά μόνο εκεί.
Εμείς θα εξετάσουμε το συντονισμένο κύκλωμα που τοποθετείτε κατά μήκος μιας κεραίας και που λειτουργεί ως χαμηλοπερατό (Low Pass) φίλτρο. Αυτό συμβαίνει γιατί το Trap, παρουσιάζει υψηλή αντίσταση στη συχνότητα συντονισμού και έτσι παρεμποδίζει τη ροή των σημάτων μέσα από το αμέσως επόμενο τμήμα της κεραία. Ως συνεπακόλουθο η κεραία θα συντονίσει σε δύο συχνότητες. Η μια είναι η F1 και η δεύτερη η F2.
Να θυμάστε πάντα πως F1 είναι μεγαλύτερη της F2 (F1> F2) και ότι η συχνότητα συντονισμού του Trap είναι ίδια ή ελάχιστα μεγαλύτερη από την F1.

Αν όμως τοποθετήσουμε ακόμα ένα Trap, συντονισμένο σε χαμηλότερη συχνότητα απ’ ότι το προηγούμενο και προσθέτοντας ακόμα ένα αγώγιμο τμήμα τότε η ίδια πάντα κεραία θα συντονίσει και σε τρίτη συχνότητα. Εκείνο που πρέπει να σας μείνει είναι ότι το Trap λειτουργεί σαν ένας διακόπτης και μάλιστα αυτόματος!

Για να γίνουν περισσότερο κατανοητά τα πιο πάνω, θα δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Έστω ότι θέλουμε λχ. να φτιάξουμε μια κεραία που να συντονίζει σε δύο διαφορετικές μπάντες, όπως είναι των 10 και των 15 μέτρων. Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να υπολογίσουμε το μήκος της κεραίας πρώτα για τη μεγαλύτερη συχνότητα, η οποία είναι η F1=28.500 MHz. Το επόμενο βήμα είναι να υπολογίσουμε τις τιμές του Trap που πρέπει να είναι οι σωστές για να συντονίζει στους 28.500 MHz. Πιστεύω να θυμάστε τον τύπο του Thomson όπου: F=1/2π√LC Αν πάλι δεν έχετε και πολύ όρεξη για μαθηματικές εξισώσεις, τότε μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ http://www.zerobeat.net/G4FGQ/trapdip.exe αυτό το χρήσιμο πρόγραμμα υπολογισμού trap, που είχε γράψει ο αείμνηστος ο G4FGQ ο Reg (Reginald James Edwards)
Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να υπολογίσουμε το μήκος της κεραίας για την αμέσως μικρότερη συχνότητα λειτουργίας. Δηλαδή F2=21.200 MHz. Αυτό όμως που θα βρούμε θα το πολλαπλασιάσουμε με ένα συντελεστή βράχυνσης περίπου 0,8. Αυτό συμβαίνει γιατί το Trap έχει επίδραση στη κεραία μειώνοντας το φυσικό της μήκος, όχι όμως και το ηλεκτρικό της. Ο συντελεστής αυτός είναι περίπου 0,8. Η τιμή του συντελεστή εξαρτάται από τις τιμές των στοιχείων. Όπως αντιλαμβάνεστε και είναι λογικό, θα χρειαστεί κάποιο ‘τριμάρισμα’ ή μικρο-συντονισμός και το πιθανότερο είναι ότι πως η κεραία δεν θα σας συντονίσει με τη πρώτη, εκτός κι αν … έχετε τη τύχη με το μέρος σας! (με άλλα λόγια … κwλοφ@ρδία).
Νομίζω πως έγινε κατανοητό πλέον όχι μόνο τι είναι, αλλά και τι στην ευχή κάνει πάνω σε μια κεραία το περιβόητο Trap.
Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει η χρήση του Trap σε μια κεραία είναι ότι της δίνει χαρακτήρα πολυ-μπαντικής λειτουργίας. Ίσως μερικοί να πουν και για τις μικρότερες διαστάσεις της, έναντι μιας πλήρους μήκους. Σωστό και αυτό, με ότι όμως κι αν συνεπάγεται!
Πιστεύω πως μετά από αυτά που διαβάσατε να κάνετε διάφορα και μάλιστα όμορφα όνειρα. Αμ δε! Για προσγειωθείτε σιγά-σιγά αγαπητοί μου συνάδελφοι. Δυστυχώς είναι πολύ σπάνιο σε αυτή τη ζωή, κάτι το οποίο να είναι ωραίο να μην έχει και τα αδύνατα σημεία του. Έτσι και εδώ, το περί ου ο λόγος Trap δεν αποτελεί την εξαίρεση! Το κυριότερο μειονέκτημα που έχει είναι οι απώλειες! Oh yes my friend, μπορεί να μην είναι δραματικές ωστόσο όμως αν χρησιμοποιήσουμε αρκετά από δαύτα, στην ίδια πάντα κεραία, τότε το πράγμα χειροτερεύει, σταδιακά! Στα βιβλία που έχω μελετήσει, αναγράφονται απώλειες ανά παγίδα που κυμαίνονται μεταξύ 0,2 και 10,5% (0,006 - 0,5 dB) ανάλογα με τη συχνότητα και τη κατασκευή. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι η διαχείριση ισχύος, με την έννοια ότι πρέπει να ληφθεί ανάλογη μέριμνα κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού των Trap προκειμένου να αντέξουν την ισχύ που θα περάσει μέσα από αυτά, αλλιώς … χαιρετίσματα στις μαγκούρες!!! Σε αυτό το σημείο θα αναφέρω ότι ακόμα και σε κεραίες επώνυμες, όπου στις προδιαγραφές τους αναγράφουν διαχείριση ισχύος 1.000 + βατ, οι ιδιοκτήτες τους τα πήραν στο χέρι με μόλις 600 βατ!!! Προσοχή λοιπόν και σε αυτό το σημείο.

Πάντως, όπως θα έχετε οι περισσότεροι διαπιστώσει, οι κεραίες με Trap είναι πολύ διαδεδομένες και ότι το Trap γενικά, εξακολουθεί να 'πουλάει'. Οι πιο διαδεδομένες κατευθυνόμενες είναι οι κατευθυνόμενες οι τρίμπαντες, τριών ή και περισσότερων στοιχείων, με βάση αυτά που ακούω στις συχνότητες.
Παρόλα αυτά όμως η πίτα έχει αρχίζει να μοιράζετε, με τις κεραίες πλήρους μήκους να κερδίζουν, χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότερο μεγαλύτερο κομμάτι από τη … πίτα!

Το ένα από τα δύο trap που είχα φτιάξει για πρώτη φορά, το άλλο αγνοείται, πριν από 15 περίπου χρόνια, για ένα δίμπαντο δίπολο για τα 20 και τα 40 μέτρα. Η κεραία συντόνισε μέσα στις μπάντες με την πρώτη κιόλας δοκιμή! Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς!
Σε προσεχή ανάρτηση θα σας παρουσιάσω την κατασκευή, βήμα προς βήμα. Μείνετε συντονισμένοι.

Στο δια ταύτα, το Trap ή Wave Trap ή Decupling Trap ή κυματοπαγίδα, είναι πολύ χρήσιμο κυρίως για τη κατασκευή μιας δικιάς μας κεραίας, έξω και μακριά από τις πίτες της κάθε εταιρίας. Άσε που μια τέτοια κεραία θα μας κοστίσει πολύ λίγα χρήματα απ’ ότι μια εμπορική και επιπρόσθετα θα μας προσφέρει τη χαρά της δημιουργίας και της ικανοποίησης. Έτσι δεν είναι;

Πολλά 73 και καλή επιτυχία στα μελλοντικά σας σχέδια -… -.-

Πηγές:
THE BEAM ANTENNA HANDBOOK, WILLIAM ORR, WA6SAI and STUART COWAN, W2LX
The ARRL ANTENNA BOOK, 20th Edition.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Τα Contest του Σ/Κ 15 & 16 Οκτωβρίου.

Σαββατοκύριακο χωρίς contest γίνεται; Δεν γίνεται! Με το ένα και με το άλλο βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του Φθινόπωρου και αυτό το Σ/Κ μας επιφυλάσσει για μια ακόμα φορά, αρκετούς διαγωνισμούς που αν μη τι άλλο θα μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε για αρκετές ώρες από την φριχτή πραγματικότητα μέσα στην οποία μας βύθισαν σταδιακά, χρόνο με το χρόνο, οι πολιτικοί ταγοί αυτού του τόπου!

Και όπως έλεγε προ 24-ετίας ο Χαρούλης:



-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Το ερχόμενο Σ/Κ λοιπόν διεξάγονται οι παρακάτω διαγωνισμοί:
CQ SA SSB Contest
JARTS WW RTTY Contest
10-10 Int. Fall Contest, CW
QRP ARCI Fall QSO Party
Worked All Germany Contest
PODXS 070 Club 160m Great Pumpkin Sprint
Feld Hell Sprint
Asia-Pacific Fall Sprint, CW
UBA ON Contest, 2m
και το JOTA (Jamboree On The Air) το κατά σειρά 54o.
Ας δούμε όμως με μια πιο αναλυτική ματιά το πρόγραμμα που ακολουθεί:
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
CQ SA SSB Contest: 0000Z, Oct 15 to 2400Z, Oct 16


Mode:SSB
Bands:160, 80, 40, 20, 15, 10m
Classes: Single Op All Band (Low/High), Single Op Single Band (Low/High), Multi-Single, Multi-Multi Max operating hours:Single-Op: 36 hours with off times of at least 60 minutes, Multi-Op: 48 hours
Max power:HP: 1000 watts, LP: 100 watts
Exchange:RS + Serial No.
Work stations:Once per band
QSO Points:1 point per QSO with same country, 2 points per QSO with different country same continent,3 points per QSO with different continent, non-SA only: 10 points per QSO with SA Multipliers:Each continent once per band, Each country once per band
Score Calculation:Total score = total QSO points x total mults

Find rules at: http://brcontest.com
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
JARTS WW RTTY Contest: 0000Z, Oct 15 to 2400Z, Oct 16

Mode:RTTY
Bands:80, 40, 20, 15, 10m
Classes:Single Op All Band (Low/High), Multi-Multi, SWL
Max power:HP: >100W, LP: 100W
Exchange:RST + age of operator
QSO Points:2 points per QSO with same continent, 3 points per QSO with different continent
Multipliers:Each DXCC entity except JA/W/VE/VK once per band, Each JA/W/VE/VK call area once per band
Score Calculation:Total score = total QSO points x total mults

Find rules at: http://jarts.web.fc2.com/2011
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
10-10 Int. Fall Contest, CW: 0001Z, Oct 15 to 2359Z, Oct 16

Mode:CW
Bands:10m Only
Classes:Individual, Club, QRP
Max power:non-QRP: >5 watts, QRP: 5 watts
Exchange:10-10 Member: Name + 10-10 number + (state/province/country), Non-Member: Name + 0 + (state/province/country)
QSO Points:1 point per QSO with a non-member, 2 points per QSO with a 10-10 member Multipliers:(none)
Score Calculation:Total score = total QSO points

Find rules at: http://www.ten-ten.org/.../
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
QRP ARCI Fall QSO Party: 1200Z, Oct 15 to 2400Z, Oct 16


Mode:CW
Bands:160, 80, 40, 20, 15, 10m
Classes:All Band, Single Band, High Bands, Low Bands
Max operating hours:24
Exchange:ARCI: RST + (state/province/country) + ARCI No.
non-ARCI: RST + (state/province/country) + power out
Work stations:Once per band QSO Points:5 points per QSO with ARCI member
4 points per non-member QSO with different continent
2 points per non-member QSO with same continent
Multipliers:States, once per band, VE Provinces, once per band, Countries, once per band, Power Mult: >5W=x1, 1-5W=x7, 250mW-1W=x10, 55-250mW=15x, <55mW=20x Score Calculation:Total score = total QSO points x (state mults + province mults + country mults) x power mult

Find rules at: http://www.qrparci.org/....
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Worked All Germany Contest: 1500Z, Oct 15 to 1459Z, Oct 16

Mode:CW, SSB
Bands:80, 40, 20, 15, 10m
Classes:Single Op CW (Low/High), Single Op Mixed (Low/High), Single Op Mixed QRP, Multi-Op, SWL Max power:HP: >100W, LP: 100W, QRP: 5W
Exchange:DL, DARC-Member: RS(T) + DOK (local area code), DL, non-DARC: RS(T) + "NM", non-DL: RS(T) + Serial No.
Work stations:Once per band per mode
QSO Points:DL Station: 1 point per DL QSO, 3 points per EU QSO, 5 points per DX QSO, non-DL Station: 3 points per DL QSO
Multipliers:DL Station: Each DXCC entity once per band, non-DL Station: Each DL district once per band
Score Calculation:Total score = total QSO points x total mults

Find rules at: http://www.darc.de/...
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
PODXS 070 Club 160m Great Pumpkin Sprint: 2000 local, Oct 15 to 0200 local, Oct 16

Mode:PSK31
Bands:160m Only
Classes:QRP, Low Power, Medium Power
Max power:Medium Power: 100 watts, Low Power: 50 watts, QRP: 5 watts
Exchange:RST + (state/province/country)
QSO Points:1 point/QSO
Multipliers:Each state, province and DXCC country once only
Score Calculation:Total score = total QSO points x total mults

Find rules at: http://www.podxs070.com
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Feld Hell Sprint: 2000Z-2200Z, Oct 15

Mode:Feld Hell
Bands:160, 80, 40, 15, 10m Classes:(none)
Max power:Standard: 100 watts, QRP: 5 watts
Exchange:(see rules)
Work stations:Once per band QSO Points:(see rules), Bonus Points: (see rules)
Multipliers:(see rules)
Score Calculation:(see rules)

Find rules at: http://sites.google.com/site/...
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Asia-Pacific Fall Sprint, CW: 0000Z-0200Z, Oct 16

Mode:CW
Bands:20, 15m
Classes:Single Op
Max power:AP: 150W, non-AP: legal limit
Exchange:RST + Serial No.
Work stations:Once per band QSO Points:1 point per QSO
Multipliers:Each prefix once
Score Calculation:Total score = total QSO points x total mults


Find rules at: http://jsfc.org
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
UBA ON Contest, 2m: 0600Z-1000Z, Oct 16

Mode:CW, Phone
Bands:2m Only Classes:(none)
Exchange:RS(T) + Serial No. QSO Points:3 points per QSO with Belgian station
Multipliers:Each UBA Section
Score Calculation:Total score = total QSO points x total mults

Find rules at: http://www.uba.be
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Παρακαλείστε να τηρείτε το BAND PLAN κατά την IARU.

Ότι και αν επιλέξετε καλά να περάσετε, καλή επιτυχία και καλά QSO. 73 -... -.-

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

YAESU FT-818

Ανεπιβεβαίωτες φήμες θέλουν τον αντικαταστάτη του YAESU FT-817 το YAESU FT-818 να βρίσκεται προ των πυλών! Μολονότι στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας δεν υπάρχει κάποια σχετική πληροφόρηση, η είδηση εδώ και πολύ καιρό τώρα, κάνει το γύρο του κόσμου συνεχώς και ξανά μανά !
Έτσι λοιπόν οι φήμες, ή αν προτιμάτε καλύτερα οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, θέλουν το μικρό αρκετά φορτωμένο!

Διαβάστε παρακάτω μερικά από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που κυκλοφορούν εκεί έξω.

• All mode, all bands 1.8-1296MHz with 5MHz and 70MHz
• 5W RF (2W 1296MHz)
• 3.5AHr Li-Ion battery pack (2hr charging)
• Built in random wire and whip auto-ATU
• Full colour OLED display
• Multi-function DSP noise reduction
• RF Speech processor

Πηγή: http://www.cqdx.ru/


Άντε βρε σεις, πολλά 73 και όνειρα γλυκά!












... και sorry για την πλάκα!!!
-... -.-

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Η πορεία της Ελληνικής Λέσχης PSK Hellenic PSK Club ή HPC

Η δημιουργία της Ελληνικής Λέσχης PSK. Hellenic PSK Club ή HPC εν συντομία, είναι πλέον γεγονός! Όποιος επιθυμεί να εγγραφεί στην Ελληνική Λέσχη PSK, δεν έχει παρά να επισκεφτεί την επίσημη ιστοσελίδα της λέσχης μας στη διεύθυνση, http://pskclub.gr

Η Ελληνική Λέσχη PSK δεν είναι προσωπική, αλίμονο άλλωστε αν οι λέσχες ήταν προσωπικές! Πίσω από το όλο εγχείρημα βρίσκεται μια ομάδα ραδιοερασιτεχνών από πολλά σημεία της Ελλάδας, που τους συνδέει το ίδιο πάθος. Αυτό για τη ψηφιακή διαμόρφωση PSK. Το μόνο όμως που έλειπε, ήταν η συνεύρεση όλων αυτών, κάτω από την ίδια στέγη. Δηλαδή σε μια λέσχη. Όπερ και εγένετο.

Την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011 ανακοινώθηκε και επίσημα η δημιουργία της Ελληνικής λέσχης PSK και όπως είναι αντιλαμβάνεστε αυτή θα ορίσουμε ως την μέρα ίδρυσης της Λέσχης.

Όπως έγραψα και πρωτύτερα, η λέσχη μας δεν είναι προσωπική. Πίσω από την ονομασία υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα που προσφέρει τα μέγιστα για να αποφέρει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Συνήθως καλούνται ως οι αφανείς ήρωες. Ποιοι είναι όμως αυτοί; Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη λέσχη και εργάζεται, αποτελείται από τους:

α/μ

Διακριτικό – Όνομα

Ιδιότητα – Θέση

HPC# 001

SV1CDY Γιώργος

Οργάνωση, promotion, δημόσιες σχέσεις

HPC# 010

SV1OAN Αντώνης

Web designer and hosting, programmer, Logo designer,

HPC# 021

SV1GSU Κώστας

τον περιμένει ‘τρέξιμο’ αλλά δεν το ξέρει ακόμα!!!

HPC# 027

SV1JGX Μάνος

Contests manager and checker

HPC# 002

SV2FLQ Αντώνης

Αρμόδιος Μακεδονίας, εκτός Θράκης

HPC# 004

SV4ILY Γιώργος

Αρμόδιος Θεσσαλίας

HPC# 005

SV5BYR Μιχάλης

Αρμόδιος Δωδεκανήσων

HPC# 006

SV6CZR Δημήτρης

Αρμόδιος Ηπείρου

HPC# 007

SV7BOT Κώστας

Αρμόδιος Θράκης

HPC# 035

SV7 BVM Σταύρος

Award and Certificate designer



Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν και εξακολουθούν αδιάκοπα να το κάνουν αυτό και όλους όσους έχουν προσφέρει στη διάδοση της λέσχης, είτε αναρτώντας σχετικά άρθρα στις ιστοσελίδες και τα ιστολόγια τους, είτε το λογότυπο σκέτο, είτε κάνοντας ένα απλό τηλεφώνημα σε κάποιον φίλο τους, για να τον προκαλέσουν και αυτόν. Όπως μπορεί ο καθένας με τον τρόπο του. Μπράβο σας παιδιά!
Επίσης σε όλους όσους έχουν δείξει τη προθυμία να προσφέρουν και είναι αρκετοί πιστέψτε με! Ο καλός λόγος τις περισσότερες φορές είναι αρκετός!

Ένα σημείο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ και που πραγματικά μας εντυπωσίασε όλους, ήταν η ανταπόκριση των συναδέλφων σε αυτό το εγχείρημα. Πρέπει να ομολογήσω ότι η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία!!! Εξήντα εγγραφές, σε διάστημα μόλις τριών ημερών!!! Τον στόχο που είχαμε θέσει όχι μόνο τον φτάσαμε αλλά τον ξεπεράσαμε και μάλιστα με ταχύτητα … G
Αυτό όμως το γεγονός μας τονίζει την αναγκαιότητα για περισσότερη υπευθυνότητα και όσο το δυνατόν τελειότερη οργάνωση. Ελπίζουμε πως θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας και πως αυτό που χτίζουμε, όλοι μαζί αυτή τη στιγμή, θα αποτελέσει το ‘σπίτι’ των φίλων του PSK.

Πολλά 73,
SV1CDY
Γιώργος Ορφανός
HPC #001

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Hellenic PSK Club, το λογότυπο.

Όσοι επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε λογότυπο της Ελληνικής Λέσχης PSK, για την ιστοσελίδα σας ή το ιστολόγιό σας, μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
Το λογότυπο διατίθεται σε δυο format. Σε JPG και σε PNG.

Λογότυπο σε format JPG

Λογότυπο σε format PNG


Για εγγραφή στην Ελληνική Λέσχη PSK επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:
http://pskclub.gr

73

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Hellenic PSK Club, οι εγγραφές άρχισαν!

Στη προηγούμενη ανάρτηση σας είχα ενημερώσει για την ίδρυση της Ελληνικής λέσχης PSK. Όπως σας είχα υποσχεθεί, σε επόμενη ανάρτηση θα σας έδινα και την επίσημη διεύθυνση της λέσχης. Η ιστοσελίδα μέσα από την οποία θα μπορείτε να εγγραφείτε αλλά και να ενημερώνεστε για όλες τις δραστηριότητες που αφορούν την Ελληνική λέσχη PSK, είναι η ακόλουθη:

http://pskclub.gr

Όποιος συνάδελφος έχει έστω και στοιχειώδεις γνώσεις γραφίστα και θέλει να προσφέρει στην Ελληνική λέσχη PSK, ας επικοινωνήσει μαζί μου.

Πολλά 73.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Και εγένετο Hellenic PSK Club.

Πριν από αρκετούς μήνες, ήταν η πρώτη φορά όπου άρχιζα να λαμβάνω μηνύματα από αρκετούς συναδέλφους όπου ούτε λίγο ούτε πολύ με ωθούσαν προς κάποια κατεύθυνση, με αφετηρία πάντα τα mode του PSK. Εκείνη τη περίοδο όμως δεν μπορούσα να καταλάβω προς τα πού καθώς δεν μπορούσα καν να σκεφτώ ότι θα μπορούσαμε (;) να κάνουμε κάτι καλύτερο! Ποιοι, εμείς; Πόσοι να είμαστε άραγε; Στην αρχή δεν μπορούσα να δώσω οποιαδήποτε σαφή απάντηση σε ερωτήματα που αφορούσαν για το πότε θα διοργανώναμε κάποια δραστηριότητα, αφού δεν ήξερα ως τι θα διοργανώναμε κάτι τέτοιο. Σαν μια παρέα που θέλει πολύ απλά, να επικοινωνήσει σε κάποιο οικείο σε αυτήν mode; Απάντηση στα προηγούμενα ερωτήματα βρήκα όταν άρχισαν να καταφθάνουν οι αιτήσεις για τη σειρά των βραβείων του EPC (EUROPEAN PSK CLUB) τα PSFA που διαχειρίζομαι. Τότε κατάλαβα ότι δεν είμαστε τρεις και ο κούκος, όπως αρχικά νόμιζα! Πράγματι αγαπητέ μου, δεν είναι και λίγοι οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες που ασχολούνται με τα mode του PSK!
Ωστόσο όμως η οργάνωση μιας δραστηριότητας δεν γίνετε με λόγια! Χρειάζεται κάποια οργάνωση και μια ομάδα που θα έχει τουλάχιστον κάποιο όνομα και που θα «τρέξει» για να γίνουν όλα στην εντέλεια. Όπως ήταν πλέον αναμενόμενο, η δημιουργία μιας Ελληνικής κοινότητας φίλων του PSK δεν φαντάζει καθόλου άσχημη ως ιδέα! Εν ολίγοις, μήπως ήρθε η ώρα για τη δημιουργία μιας, πώς να τη πω τώρα, λέσχης, κοινότητας, ομάδας, παρέας, με αφετηρία όπως πάντα το PSK; Η απάντηση είναι … ΝΑΙ. Όπερ και εγένετο!

Αγαπητοί μου φίλοι σας ανακοινώνω και επισήμως ότι η δημιουργία της πρώτης Ελληνικής λέσχης PSK είναι πλέον γεγονός. Και το όνομα αυτής: Hellenic PSK Club ή HPC, εν συντομία.


Το μανιφέστο!

Η κοινότητά μας δημιουργήθηκε για να καλύψει το κενό που υπήρχε, δηλαδή μιας κοινότητας που ως μοναδικό σκοπό έχει τη διάδοση του PSK mode αλλά και όλων των τύπων του, σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες-δες ραδιοερασιτέχνες. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από πειραματισμούς αλλά και διάφορες δραστηριότητες που θα οργανώνουμε κατά περιόδους.
Πιο συγκεκριμένα:
Το Hellenic PSK Club ή HPC, όπως δηλώνει και η ονομασία του, είναι μια λέσχη φίλων όλων των mode του PSK.
Η λέσχη μας δημιουργήθηκε για να καλυφθούν οι παρακάτω ανάγκες:

Α) δημιουργία μιας Ελληνικής λέσχης PSK,
Β) η ορθή χρήση των mode του PSK,
Γ) η σωστή προώθηση των mode του PSK,
Δ) την οργάνωση διαγωνισμών και την υποστήριξη σπουδαίων γεγονότων,
Ε) την επιβράβευση των ραδιοερασιτεχνών συναδέλφων που ασχολούνται ενδελεχώς με τα mode του PSK,
ΣΤ) την τόνωση της συναδελφικότητας και της αλληλεγγύης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η κοινότητά μας δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη λέσχη του EPC και άλλες ραδιοερασιτεχνικές κοινότητες, συλλόγους, λέσχες κτλ.

Μέλη της λέσχη μπορούν να γίνουν όλοι οι αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες, ανεξαρτήτως τύπου αδείας ή προθέματος, SV και SY, ραδιοερασιτεχνικοί σύλλογοι και ομάδες καθώς και οι ραδιοακροατές (SWL).

Για όλες τις δραστηριότητες της κοινότητάς μας θα ενημερώνεστε από την επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Λέσχης PSK, την διεύθυνση της οποίας θα σας ανακοινώσω σε κάποια από τις επόμενες αναρτήσεις. Επίσης θα ενημερώνεστε και από το παρών ιστολόγιο για τις δραστηριότητες του Hellenic PSK club. Όλες δε τις αναρτήσεις που θα αφορούν το HPC θα τις βρίσκετε ομαδοποιημένες στη στήλη των ετικετών με την κανονική ονομασία, δηλαδή Hellenic PSK Club.


Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η λέσχη μας θα είναι πάνω απ’ όλα μια ζεστή και αρμονικά δεμένη παρέα, αφού μας συνδέει το ίδιο hobby!
Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και ελπίζουμε ότι θα μας τιμήσετε με την συμμετοχή σας.

Πολλά 73 σε όλους και θα χαρώ πολύ να σας δω στη παρέα μας.

Like on Facebook