Απλή, εύκολη, οικονομική κεραία για τη μπάντα των 2 μέτρων και των 70 εκατοστών.
Εισαγωγή:
Αγαπητοί μου φίλοι σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσω μια πολύ εύκολη, οικονομική και αποδοτική κεραία την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σα κύρια ή σα βοηθητική κεραία για το σταθμό σας, τη Slim Jim.
Τη κεραία Slim Jim τη γνώρισα λίγο πριν τα μέσα της δεκαετίας ’80 και μπορώ να πω με σιγουριά πως δεν είναι μια κεραία που περνάει απαρατήρητη! Τα πλεονεκτήματα που έχει αυτή η κεραία είναι, ότι δε χρειάζεται τεχνητή γη (radials) για να δημιουργήσει ένα ομοιογενές πεδίο γύρω της, ο λοβός της είναι κυκλικός (Omni directional), με ότι συνεπάγεται αυτό, έχει πολύ χαμηλή γωνία ακτινοβολίας 10 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα (αυτό είναι και το σημαντικότερο πλεονέκτημά της), είναι κλειστού βρόγχου, παρουσιάζει ικανοποιητικό κέρδος – απολαβή, πολύ καλό εύρος, είναι εύκολη στη κατασκευή και οικονομική ταυτόχρονα ενώ δεν απαιτούνται δυσεύρετα και εξειδικευμένα υλικά για την υλοποίησή της. Τι άλλο να ζητήσει άραγε κάποιος από μια κεραία;
Υλικά:
Για να κατασκευάσουμε τη κεραία Slim Jim θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:
Ένα κομμάτι μήκους περίπου 153 εκατοστά από ανοιχτή γραμμή - leader line 450 Ohms, η γνωστή τυποποιημένη του εμπορίου είναι ιδανική, ένα κομμάτι σωλήνα PVC μήκους 2 μέτρων και εσωτερικής διαμέτρου 2 εκατοστών, όσο δηλαδή και το πλάτος της ανοιχτής γραμμής, ένα connector SO-239, καλώδιο RG-58 μήκους 1,5 μέτρο, μονωτική ταινία και δυο – τρείς ώρες από τη ζωή μας!
Κατασκευή:
Πρώτα απ’ όλα μετράμε και κόβουμε την ανοιχτή γραμμή στις διαστάσεις που μας δείχνει το σχηματικό της πρώτης εικόνας. Γυμνώνουμε και τα τέσσερα άκρα για να τα κολλήσουμε με ένα απλό κολλητήρι. Στη μία πλευρά και μετρώντας από κάτω προς τα πάνω λ/4, κάνουμε ένα μικρό κόψιμο 2 εκατοστών. Το τελευταίο στάδιο για τη κατασκευή της κεραίας έφτασε! Μετρώντας και πάλι από κάτω προς τα πάνω 10 εκατοστά σημαδεύουμε και απογυμνώνουμε το σημείο το οποίο θα είναι και το σημείο τροφοδοσίας της κεραίας που μόλις φτιάξαμε! Ναι η κεραία είναι έτοιμη και απομένει να τη στηρίξουμε, περνώντας τη μέσα από το σωλήνα PVC που έχουμε. Σε αυτό το σημείο απογυμνώνουμε τη μια πλευρά από το καλώδιο RG-58 και κάνουμε μια τρύπα στο σωλήνα PVC σε απόσταση 60 εκατοστών από όποια άκρη – τέλος θέλουμε. Η διάμετρος της τρύπας θα είναι όση και η διατομή του καλωδίου RG-58, αφού αυτό θα περάσει μέσα από αυτή. Εδώ χρειάζεται λίγο προσοχή! Λοιπόν θα περάσουμε μέσα από την τρύπα του PVC την απογυμνωμένη πλευρά από το RG-58, από έξω προς τα μέσα και με κατεύθυνση προς τη κοντινότερη έξοδο του σωλήνα. Τώρα βάζουμε τραβώντας τη από πάνω με ένα σχοινί τη κεραία μέσα στο σωλήνα έως ότου το σημείο τροφοδοσίας έρθει στο ίδιο σημείο – συναντηθεί με το απογυμνωμένη άκρη από το RG-58. κολλάμε πολύ καλά στο σημείο τροφοδοσίας και αυτή τη φορά τραβάμε αργά και πολύ προσεκτικά το ... RG-58, από τη πλευρά που βγαίνει από τα πλάγια του σωλήνα, έως ότου η κεραία μπει όλη μέσα στο σωλήνα.
Αφήνουμε τη γραμμή τροφοδοσίας RG-58 να φύγει προς τα κάτω για 10 εκατοστά και μετά τυλίγουμε τέσσερις κολλητές σπείρες (στροφές) γύρω από το σωλήνα κάνοντας ένα απαραίτητο RF CHOKE το οποίο θα σταθεροποιήσουμε με τη μονωτική ταινία που έχουμε. Απογυμνώνουμε και αυτή τη πλευρά από το RG-58 κολλάμε το θηλυκό connector SO-239 και η κεραία είναι έτοιμη για δοκιμές και συνομιλίες!
Για τη μπάντα των 70 εκατοστών – UHF θα διαιρέσουμε όλες τις διαστάσεις με το 3 και ... έτοιμη η κεραία!
Μη ξεχάσετε να ταπώσετε τη πάνω τρύπα για να μη μπαίνουν νερά όταν βρέχει.
Τη συγκεκριμένη κεραία τη χρησιμοποιώ τα τελευταία 2 χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα.
Η κεραία παρουσιάζει εξαιρετικό εύρος, bandwidth.
Αυτό ήταν και ελπίζω να ήταν κατανοητή η περιγραφή ιδιαίτερα στο επίμαχο σημείο της σύνδεσης κεραίας και γραμμής τροφοδοσίας.
===================================================
SLIM JIM Antenna for UHF 70cm BAND
Ακλουθώντας τα πιο πάνω έφτιαξα και μια για τη μπάντα UHF. Μετά από αρκετό ψάξιμο στα αρχεία μου (#@!@$#$%&^$#@* = αυτά ήταν … μπινελίκια ) ναι, βρήκα τις φωτογραφίες με τη πειραματική έκδοση των UHF που είχα φτιάξει αλλά δυστυχώς δε τη κράτησα για λόγους καθαρά εργονομικούς!
πατάμε πάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση.
Εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους την επιχειρήσουν και όπως πάντα για οποιαδήποτε απορία QRV 145.400
73 cu on the air.
ΚΑΛΟΟΟΟΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΩ ΦΙΑΞΗ ΑΡΚΕΤΕΣ SLIM JIM ME ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟ 450Ω ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΣΚΕΦΤΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΨάχνοντας στο διαδίκτυο, είχα βρει μια εκδοχή με το πλακέ το 300 Ωμ και πάτησα πάνω σ’ αυτή κάνοντας πολύ μικρές αλλαγές στις διαστάσεις. Που να έβρισκα άλλωστε γραμμή πλακέ 300Ωμ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορώ να ρωτήσω τι καλώδιο είναι αυτό που χρησιμοποιείται και που μπορώ να το βρω?
Έχω ένα καλώδιο ηλεκτρικό από αυτό για φωτισμούς οροφής που το καρφώνεις με καρφάκια στην μέση στο ταβάνι και είναι λίγο περισσότερο από 1 εκατοστό το πλάτος του. Κάνει?
Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το εύρος μιας τέτοιας κεραίας.
Μπορεί να ακούσει από 225 μέχρι 400ΜΗΖ?
Με ενδιαφέρει η συχνότητα αεροσκαφών και εξαιτίας του ότι έχει άκουσμα 8 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα δεν ξέρω αν είναι καλή για αεροσκάφη.
Ευχαριστώ προκαταβολικά για όποια βοήθεια καθώς και για το χρήσιμο Site σας.
Παυλος.
Γεια σου Παύλο. Το καλώδιο αυτό, LADDER LINE 450 OHM, μπορείς να το βρεις σε καταστήματα που διαθέτουν ραδιοερασιτεχνικό εξοπλισμό (όπως είναι το freebytes κτλ.) ή να παραγγείλεις από κάποιο αντίστοιχο διαδικτυακό – on-line κατάστημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧμ, αυτό για φωτισμούς οροφής το έχω μπανίσει κι εγώ, αλλά αφού υπάρχει η ανοιχτή γραμμή … (Για κάνε όμως μια δοκιμή και πες μας το αποτέλεσμα)
Το εύρος που θες να καλύψεις είναι σχεδόν μια ολόκληρη οκτάβα (!). Με τη παρούσα μάλλον δε θα καλύψεις τις ανάγκες σου!
Αφού τη θες μόνο για λήψη, ψάξε μήπως βρεις καμία DISCONE που να καλύπτει όμως τις συχνότητες που θες. Αυτή είναι πιο ιδανική, γιατί και κάθετη πόλωση έχει, που σε ενδιαφέρει και κυκλικό λοβό, που επίσης σε ενδιαφέρει.
Ελπίζω να σε βοήθησα λιγάκι. Καλή επιτυχία και αν σκοντάψεις κάπου εδώ είμαστε πάλι.
Μηπως ξερετε που μπορω να βρω σωληνες για στοιχεια κεραιων?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν χρονια ειχα ακουσει οτι στο Μοναστηρακι υπαρχει μαγαζι που σου τις κοβουν κιολας στις διαστασεις που θελεις αλλα δεν θυμαμαι που ακριβως.
Βεβαίως και ξέρω. Η οδός είναι η Θησείου (στο 11 αν θυμάμαι καλά). Η Θησείου είναι μεταξύ Άστιγγος και Ανδριανού. Η Άστιγγος τερματίζει στην Ερμού. Λίγο πριν τερματίσει, αριστερά είναι η οδός Θησείου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη πας όμως Σάββατο και Κυριακή γιατί είναι κλειστός.
Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεκινώ να ψάχνω για όσες περισσότερες πληροφορίες μπορώ να μαζέψω για την κατασκευή μιας discone. ( Βασικά τις έχω ήδη από πολύ παλιά, πριν ακόμα αγοράσω τον δέκτη και ονειρευόμουν κατασκευές θαυματουργών κεραιών που θα με κάνουν να ακούσω ποιος ξέρει τι φανταστικά μηνύματα από τα πέρατα του κόσμου)
Από παλιά με «τραβούσαν» οι συγκεκριμένες κεραίες ( discone) αλλά προκειμένου να μην βρεθώ με πολλές κεραίες στην ταράτσα ήθελα να κοιτάξω αν μπορώ να βρω μια κεραία για 225 -400ΜΗΖ ( όχι ότι με χαλάει να ακούω vhf UHF και βραχέα )με μεγαλύτερο κέρδος από τις discone οι οποίες δεν φημίζονται για το κέρδος τους.
Θα κοιτάξω να την φτιάξω αν είναι δυνατόν με 12 η 16 στοιχεία στον κάτω κώνο και άλλα τόσα στον οριζόντιο δίσκο. Θα χρησιμοποιήσω RG-213 μιας και θα χρειαστώ 12-14 μέτρα.
Μήπως έχετε να με συμβουλέψετε κάτι επιπλέον για την συγκεκριμένη κατασκευή πριν την ξεκινήσω?
Στο συγκεκριμένο μαγαζί έχει σωλήνες για τα στοιχεία της κεραιας μονο σε αλουμινιο η και σε γαλβανιζε ατσάλι ( φοβάμαι για τα περιστέρια που θα κάθονται και θα στραβώσουν με τον καιρό τα πάνω οριζόντια στοιχεία αν είναι από αλουμίνιο)( η είναι κάτι που δεν μου συνιστάται λογω βάρους?)
Ευχαριστώ πολύ και πάλι.
Παύλος.
Παύλο πολύ χαίρομαι που αντί να τρέξεις να αγοράσεις μια έτοιμη, επέλεξες το δύσκολο δρόμο, αυτό της κατασκευής. Σίγουρα θα αποκομίσεις μοναδικές εμπειρίες και φυσικά τη χαρά της δημιουργίας. Μπράβο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια κεραία DISCONE για τις συχνότητες που σε ενδιαφέρουν, δε πρόκειται να έχει μεγάλες διαστάσεις. Οπότε ακόμα κι αν επιλέξεις ράβδους 6 ή και 8 χιλιοστών δεν υπάρχει φόβος σπασίματος από τα περιστέρια. Σίγουρα το κέρδος της μάλλον είναι κάτω του μηδενός, με αρνητικό πρόσημο! Στον αντίποδα όμως θα σου προσφέρει κάποια χαρακτηριστικά που θα σε διευκολύνουν, όπως αυτά που σου είχα γράψει στο προηγούμενο σχόλιο. Μόνο σε αλουμίνιο, όχι σε άλλα κράματα ή χαλκός.
Καλή επιτυχία να έχεις και θα περιμένω νέα σου.
ΓΙΑ ΣΑΣ ΚΑΛΩΣ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ ΕΔΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΤΑ ΣΥΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΜΟ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΦΙΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ SV3CK
ΠΟΣΑ QSO ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝΗ ΜΕ Α/Μ ΣΤΑ 40Μ
ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΦΙΛΕ ΠΟΤΗ
SV1DT XRHSTOS
TO SYN POY TO SYNDEOYME APO TH MERIA TOY KOMENOY SHMEIOY
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την μεριά που είναι το "κομμένο σημείο", συνδέουμε την "κάλτσα" του ομοαξονικού καλωδίου, ή το πλην όπως το έγραψες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή επιτυχία, 73!
Καλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφτιαξα μια Slim Jim αλλα δεν εχω καλα αποτελεσματα με την γεφυρα στασιμων.
Βεβαια χρησιμοποιω μια γεφυρα 20 ετιας που ειχα αγορασει για εναν πομπο FM αλλα μου ειπαν οτι κανει και για VHF.
Τις δοκιμες τις εχω κανει μεσα στο δωματιο και στους 145,5 παει στο κοκκινο η βελονα.
Απο τους 136 μεχρι τους 138 παει στο χαμηλοτερο σημειο, 2,25 προς 1.
Καποια παρατηρηση σε τι μπορει να φταιει;
Ευχαριστώ.
Θα ηθελα να συμπληρωσω στο προηγουμενο μηνυμα οτι ισως (υστερα απο τοσα χρονια ) να μην χρησιμοποιω σωστα την γεφυρα στασιμων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχως δεν βρηκα τιποτα στο Ιντερνετ για την συγκεκριμενη γεφυρα. Η συγκεκριμενη δεν εχει διακοπτες παρα μονο ενα κεντρικο ποτενσιομετρο.
Οπως ειπα εχει μονο ενα ποτενσιομετρο και στον πινακα των βατ (0 εως 100) εχει την λεξη SET δειχνοντας το 100.
Δεν θυμαμαι αν
1. πρεπει χρησιμοποιωντας το ποτενσιομετρο να πας την βελονα των Watt στο 100 οποτε το δευτερο οργανο θα σου δειξει την σωστη ενδειξη στασιμων
Η
2. αν πρεπει χρησιμοποιωντας το ποτενσιομετρο να πας την βελονα των Watt στα Watt που χρησιμοποιει την συγκεκριμενη στιγμη o πομποδεκτης σου οποτε τοτε το δευτερο οργανο θα σου δειξει την σωστη ενδειξη στασιμων.
Γνωριζει κανεις το σωστο χειρισμο αυτων των γεφυρων;
Ευχαριστώ.
Καλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεκινάω από το πρώτο μήνυμα, εκεί που έγραψες,
"Τις δοκιμες τις εχω κανει μεσα στο δωματιο ..." Αυτό είναι μέγα λάθος. Η κεραία επηρεάζεται, όπως και όλες οι κεραίες, από τα περιβάλλοντα υλικά, όχι μόνο του χώρου αλλά και αυτά της δόμησης. Θα πρέπει να κάνεις τον κόπο να την στήσεις στην ταράτσα ή ακόμα και στο μπαλκόνι, αλλά μακριά από αυτό, με έναν βραχίονα επιμήκυνσης λχ.
Πάμε στο δεύτερο μήνυμα. Λοιπόν αφού εγκαταστήσεις την κεραία στο σωστό σημείο, πατάς με χαμηλή ισχύ και περιστρέφεις το ποτενσιόμετρο της γέφυρας έως ότου φτάσει το βατόμετρο στην ένδειξη των 100 βατ. Τότε βλέπεις τα στάσιμα της κεραίας. Άρα η πρώτη εκδοχή είναι η σωστή. Αυτή που έγραωες και που λέει, "1. πρεπει χρησιμοποιωντας το ποτενσιομετρο να πας την βελονα των Watt στο 100 οποτε το δευτερο οργανο θα σου δειξει την σωστη ενδειξη στασιμων"
Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, κάπου εδώ τριγύρω θα είμαι!
Πολλά 73 και καλή επιτυχία.
Ευχαριστώ sv1cdy για την βοηθεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την πρωτη ευκαιρια θα την δοκιμασω σε υπαιθριο χωρο.
Τωρα το αλλο προβλημα που πιθανον να υπαρχει ειναι οτι η γεφυρα (20ετιας, μου την πουλησαν για ελεγχο FM σταθμο ) μαλλον ειναι για τους 27ΜΗΖ και δεν ξερω τι ενδειξεις μου δινει στους 145 Mhz.
Εχω βαλει φωτογραφιες εδω μηπως και ξερεις κατι να μου πεις:
http://www.hlektronika.gr/forum/showthread.php?t=66108&page=2
Ευχαριστω και παλι.
Καλησπέρα Γιάννη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρόμοιο όργανο μέτρησης με το δικό σου, έχω κι εγώ και σε πληροφορώ ότι οι ενδείξεις του είναι ολόιδιες με την HEATHKIT HM-2102 VHF WATTMETER (δες εδώ) την οποία επίσης έχω. Οι ενδείξεις της συμφωνούν επίσης με αυτές των πομποδεκτών. Βλέπε YAESU FT-897 και ICOM IC-7400. Σύμπτωση; Δε νομίζω!!!
Αυτό το γράφω γιατί διάβασα κάποια σχόλια στο φόρουμ που μου έστειλες, τα οποία θεωρώ κάπως ... υπερβολικά!!! Με αυτό το όργανο λοιπόν έχω μετρήσει περισσότερες από ... ούτε που θυμάμαι πόσες κεραίες έχω φτιάξει στη ζωή μου!!! Κεραίες όχι μόνο για hf αλλά και για vhf!!!
Ξεκίνα τις μετρήσεις με το όργανο που έχεις στα χέρια σου και αργότερα αγοράζεις κάτι πιο καλό. Θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι το όργανο που σου πρότειναν μερικοί από τους σχολιαστές, κοστίζει 400,00 Ευρώ και κατά τη γνώμη μου δεν αξίζει αυτά τα χρήματα, για εμάς που ασχολούμαστε με σχετικά χαμηλή ισχύ.
Ελπίζω να σε κάλυψα, πολλά 73 και καλή επιτυχία.
Σε ευχαριστω παρα πολυ για την βοηθεια συγνωμη για το κοπο που σε εβαλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒεβαια απο την μια χαιρομαι που γλυτωνω 50-80 ευρω (δεν θα αγοραζα ποτε κατι ακριβο, δεν θελω να πουλαω κεραιες αλλα να περασω ευχαριστα την ωρα μου φτιαχνοντας κατι ), αλλα απο την αλλη προβληματιζομαι γιατι σημερα που πηγα την κεραια "βολτα στην εξοχη" συνεχιζει να χτυπα κοκκινο η βελονα. Η χαμηλοτερη ενδειξη ηταν η 2,5 στους 150mhz, ενω 4,5 στους 145,5mhz και 3 στους 140 και στους 138 mhz.
Απο την αλλη μερια σαν κεραια ληψης τοποθετωντας την σε ευαισθητο σκανερ που εχω, δυναμωνει την ληψη στα 2 μετρα αλλα και( θεαματικα θα ελεγα) στους 156 που ακουω καραβια.
Θα συνεχισω τις δοκιμες, ισως αλλαζοντας το μηκος του κατω μερους της κεραιας για να δω τι γινεται.
Ευχαριστώ και παλι.
Καλησπέρα Γιάννη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν έχεις αντιγράψει το σχέδιο "κατά γράμμα" μου φαίνεται πολύ παράξενο ότι η κεραία δεν βυθίζει πουθενά!!! Θα σου πρότεινα να μετρήσεις για ακόμα μια φορά όλες τις διαστάσεις.
73
Καλησπερα. Θα ηθελα να ρωτησω εαν θα μπορουσα να ενωσω τις δυο αυτες ξεχωριστες κεραιες σε μια. Ευχαριστω πολυ. Μιχαλης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα. Σε μια όχι, αλλά μπορείς να τις βάλεις και τις δυο σε duplexer δες εδώ και έτσι θα έχεις μια V/U.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστω για την αμεση απαντηση. Οποτε φτιαχνουμε τις δυο αυτες ξεχωριστα και τις τοποθετουμε σε δυο pvc σωληνες, την μια διπλα στην αλλη?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό θα ήταν να τις τοποθετήσεις θε μια εύλογη απόσταση μεταξύ τους, ούτως ώστε να αποφύγεις τυχόν κυνδίνους επηρεαζμών μεταξύ τους. Αν και δεν έχω ανάλογη εμπειρία, εγώ θα τις τοποθετούσα μερικά μέτρα μακριά. Καλημέρα.
ΔιαγραφήΔυστυχως δεν μπορω να βρω πουθενα στην Αθηνα γραμμη 450, μονο 300....Ξερει μηπως κανεις να μου πει που θα βρω?????
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω ψαξει παντου.....Ολα τα σχολια ευπροσδεκτα.
Μακης...
Μάκη για δες εδώ: freebytes.
ΑπάντησηΔιαγραφή145MHZ 1,1 429MHZ 1,1 με το σχεδιο για vhf.Σε δοκιμες περναει πιο καλα απο την Χ-50.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπραβο Γιωργο.
αγαπητε συναδελφε ποσα βατ αντεχει
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ την έχω δοκιμάσει μέχρι 100 Watt και δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα. Βλέπεις, η κεραία δεν έχει πουθενά κάποιο "ευαίσθητο" υλικό, λ.χ. πυκνωτή ο οποίος ίσως θέσει περιορισμό στην ισχύ, βλέπε Χ-510 κτλ.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πάρα πολύ την έκανα σύμφωνα με τις οδηγίες και έχει πολύ καλή απόδοση και στα U,με 1,1 έως 1,4 , την δουλεύω και στις 2 μπάντες και λόγο του χαμηλού κόστους (κάτω από 12e μαζί με τα μανταλάκια την γυναίκας μου που τα έβαλα για αποστάτες 2cm) την έκανα και δώρο σε νέους συναδέλφους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ και πάλι .
Συγχαρητήρια για την κατασκευή και για την επιτυχία. Όσο για τα μανταλάκια, ελπίζω να μην το έχει δει ακόμα η XYL :)
ΔιαγραφήΚαλό καλοκαίρι, με καλές και εποικοδομητικές "επαφές". 73!
εφτιαξα την VHFκιά ! την δουλεψα με ενα συνοθηλευμα καλωδιων (λόγω κορωνιου) απο RG-17A περιπου 2m (για να μην ταλαιπορώ το βυσμα του ft-51 )+ TV Satelite 12m της δορυφορικής για να βγω ταρατσα !+αντικεραυνικό + RG-58 1m +το τσοκ του σχεδίου ! στο υψος του καγκελου μονοκατοικίας απο Μ.Πεύκομε 2 βαττ μιλησα ανετα με Λεκανοπεδιο και ειδικα με Νότια Προάστια Την συνιτω εμεινα ευχαριστημενος και προσεχως για να μην την αδικησω με καλιτερο καλωδιο .Ευχαριστω για το κατατοπιστικο άρθρο
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια Μπάμπη για την κατασκευή και για την επιτυχία. Εύχομαι καλές και εποικοδομητικές "επαφές". 73!
Διαγραφή