Google Website Translator Gadget

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Interface for Digital Modes PSK31

Schematic of sound card interface for digital modes psk rtty with ptt

Απλό, οικονομικό, λειτουργικό και εύκολο στη κατασκευή, interface για την επικοινωνία του ηλεκτρονικού υπολογιστή με το πομποδέκτη. Το απαραίτητο συμπλήρωμα για τα ψηφιακά modes.


Όχι μόνο το πρόσεξε αλλά με ενημέρωσε με τη πρώτη ευκαιρία ο πολλά υποσχόμενος και φέρελπις συνάδελφος Βαγγέλης SW1IYB, για τις φωτογραφίες που βλέπετε, στις οποίες απεικονίζονται δυο κυκλώματα ενώ στο σχηματικό μόνο ένα!
Πράγματι στο βύσμα τύπου DB-9 έχω τοποθετήσει δυο κυκλώματα το ένα για να ανοίγει και να κλείνει το PTT και το δεύτερο για να ανοίγει και να κλείνει το KEY του πομποδέκτη, αφού αυτό επιθυμούσε και ο … παραγγελιοδότης μου!
Μπράβο Ευάγγελε, άξιος. (προστέθηκε 22 Μαρ. 10)



Όλη η κατασκευή χωράει μέσα στο βύσμα DB-9.



Καλή επιτυχία. cu on the air, 73

5 σχόλια:

  1. Να επισημάνω με την σειρά μου οτι θα ηταν καλό απο πάμπολες πλευρές, να χρησιμοποιήσουμε αν μπορουμε μετασχηματιστές απομόνωσης 600Ω - 600Ω για προστασία τόσο του πομποδέκτη απο την τυχουσα διαφορά δυναμικου της αναλογικής γειωσης του υπολογιστή (ΔΕΝ ειναι πάντα συνδεδεμένη με το σασί) οσο και της ίδιας μας της εκπομπής απο βόμβους που μπορει να προκληθουν απο βρόχους γείωσης.

    Ειναι φθηνοι, μπαινουν ευκολα στο σχέδιο (το ενα τυλιγμα προς το ένα μηχάνημα και το άλλο προς το άλλο), απο την πλευρά της κάρτας ήχου (ως προς τις αντιστάσεις) και μπορεί να μας γλυτώσουν απο την ταλαιπωρία του βρόγχου γείωσης και την "ντροπή" του
    RST 493...

    το PTT κύκλωμα μπορεί να παρακαμφθεί αν ο πομποδέκτης μας διαθέτει λειτουργία VOX. Εκεί, μόλις το Software αρχίσει να παράγει το PSK σημα, και η έξοδος εμφανιστεί στην κάρτα, η εκπομπή ξεκινά, για να σταματήσει μόλις αυτή τελειώσει. Καθως η εκπομπή του PSK31 αλλά και των άλλων ψηφιακών "φαινεται" συνεχής διαμόρφωση για το μηχάνημα, το VOX κρατά την εκπομπή για οσο αυτή γίνεται.


    Για τα PSK modes, Προσοχή στην ενταση που φευγει απο την κάρτα - το σπλατάρισμα ειναι ευκολο, το PSK31 δεν χρειάζεται ισχυ αλλά καθαρό σήμα, που σημαινει οτι σετάρουμε σε κάποιο επαρκές dummy load με την γεφυρουλα μας την ενταση της διαμόρφωσης ετσι ωστε το ALC να μην επεμβαίνει καθόλου. (γυρω στα 25-30W ανάλογα με τον πομποδέκτη (θεωρουμε για το παραδειγμα οτι ο πομποδέκτης ειναι 100W).

    Τετοιες λεπτές και χαμηλής ισχύος ρυθμίσεις δεν απαιτουνται για την εκπομπή RTTY. εκεί, ο πομποδέκτης εκπέμπει μονο ενα τόνο ανα πάσα στιγμή, οπότε σετάρουμε για το 50% - 70% της ισχύος εκπομπής (και αυτό γιατι ο πομποδεκτης μας ειναι σχεδιασμένος για 100W SSB φωνή, που ο φάκελος ισχυος της σαν διαμόρφωσης ειναι περίπου 50%, αντε με το compression 70%). Τα ψηφιακά μονου τόνου ανα δεδομένη στιγμή, οπως το RTTY, τον βάζουν να εκπέμπει με 100% φάκελο ισχύος, οπότε το σοφότερο ειναι να χαμηλώσουμε λίγο την ισχύ εκπομπής, ωστε να την φέρουμε στο 70% μαξιμουμ της ονομαστικής του ισχύος (60W - 70W για 100W ονομαστική), για να μην υπερθερμανθεί.

    Εννοειται οτι ολες οι παραμέτροι ρυθμισης του ηχου κατα την εκπομπή (κομπρεσορες - παραμετρικα EQ) ειναι απενεργοποιημένες, ο'τι ταίζουμε να εκπέμπεται αρυθμιστα, και ρυθμίζουμε μονο την ενταση απο το πρόγραμμα ή την "κονσολίτσα" της κάρτας ηχου, βλέποντας την ισχύ εξόδου προς το φορτίο και την στάθμη του ALC, που οπως ειπαμε δεν θα πρέπει να επιδρά καθόλου (να ειναι στο μηδέν).

    Μετά απο το αρχικό ταιριασμα πομποδέκτη - υπολογιστή, ειμαστε ετοιμοι για ωραία και φασματικά "καθαρά" DX!!!!

    Και θυμηθείτε - κάποια ψηφιακά mode οπως τα PSK, νοουνται QRP - δεν χρειαζεστε ισχύ για να πετύχετε την επαφή, μόνο καθαρό σήμα! Χαμηλώστε το λοιπόν την ισχύ, ισως και να πατε μακρύτερα!!!

    73 και καλά DX

    SV9OFO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι, η χρήση μετασχηματιστών προσφέρει και γαλβανική απομόνωση.
    Όταν ήμουν κι εγώ στα σπάργανα των ψηφιακών μου βημάτων, δούλευα από VOX το PTT σε όλα τα ψηφιακά mode. Η χρήση maximum ισχύος για το PSK31 από πλευράς μου είναι τα 30 Watt και αυτό συμβαίνει μόνο όταν η διάδοση αλλά και άλλες συνθήκες το επιτρέψουν, όπως είναι η παρενόχληση σταθμών!
    73.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διόρθωση:
    Η χρήση maximum ισχύος για το PSK31 από πλευράς μου είναι τα 30 Watt και αυτό συμβαίνει μόνο όταν η διάδοση αλλά και άλλες συνθήκες το επιτρέψουν, όπως είναι η αποφυγή παρενόχλησης άλλων σταθμών! 73.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό,με την "παρενόχληση" μου αρέσει ιδιαίτερα!!!Δηλαδή,ώρες-ώρες απορώ....Μέ πόσα "κιλά" μπορεί να εκπέμπουν κάποιοι "ανατολικοί"(αλλά και "άλλοι")που σπλατάρουν ακόμα και στα πλυντήρια ρούχων !!!!Οκ !! Ντέ και καλά Θέλουμε να μας δεί ο τάδε σταθμός...Πρέπει να εξαφανίσουμε ολη την υφήλιο δηλαδή για να το πετυχουμε;Τι να πω...Η πλάκα είναι,όταν βγαίνουν και τους κάνουν παρατήρηση ή τον κράζουν στο cluster κάνουν τους κουφούς !!!Κάπου είδα παλιότερα οτι υπάρχει μια κίνηση για να τους κάνουν να συνετίζονται αλλα.....Το βιολί...βιολάκι !!!
    73 de SV2LLJ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως το έγραψες Γιάννη, "αλλα.....Το βιολί...βιολάκι"

    73!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Like on Facebook