Google Website Translator Gadget

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

.. .-.. - - - ...- . -.-. .- - = I love cw

Πριν από μερικές εβδομάδες βρέθηκα στα εντευκτήρια της ΕΕΡ μαζί με το Μάνο SV1JGX και τον Γιώργο SV1RP. Αφού πέρασε για τα καλά η ώρα ο αγαπητός Μάκης άρχιζε να ρίχνει γύρω από τα καθίσματά μας αλάτι (!) ακούμπησε και μια σκούπα, να, δίπλα μου ακριβώς και μάλιστα … ανάποδα!!! Νομίζω, ότι σα να ήθελε να μας πει ότι τα εντευκτήρια κλείνουν για απόψε. Δεν είμαι όμως και πολύ σίγουρος γι’ αυτό!
Αφού κατεβήκαμε κάτω συνεχίσαμε τη συζήτηση που είχαμε αρχίσει σχετικά με την αναζωογόνηση της μνήμης για τη λήψη σημάτων κώδικα Morse.


Ναι αγαπητέ μου. Μετά από απουσία περίπου δέκα χρόνων, τι περιμένεις να τα θυμάμαι; Εντάξει τώρα ρε παιδιά, ας μη κοροϊδευόμαστε!
Ο αγαπητός Γιώργος μου συνέστησε να κατεβάσω το πρόγραμμα Morse Runner. Καλά, άλλο ένα πρόγραμμα και άντε γεια, λέω από μέσα μου.
Για να είμαι ειλικρινής εδώ και αρκετά χρόνια είχα βγάλει από το μυαλό μου την ιδέα να κάτσω να επαναφέρω το κώδικα Morse. Δεν ξέρω γιατί αλλά μάλλον βαριόμουν και λιγάκι! Άνοιγα το ράδιο και δεν έπιανα ούτε τους μισούς χαρακτήρες από αυτά που άκουγα! Ποιος, εγώ; Στο παρελθόν υπήρξα καλούτσικο ... κλειδάκι και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, με το hi hi!
Μετά από μερικές μέρες που το θυμήθηκα έψαξα στο διαδίκτυο και το βρήκα αμέσως πληκτρολογώντας απλά και μόνο το όνομα. Αφού το εγκατέστησα το έτρεξα μια στα γρήγορα και το έκλεισα, πάλι στα γρήγορα! Κανονικά έπρεπε να με λένε … Γρηγόρη και όχι Γιώργο.
Τέλος πάντων κάποια μέρα το έτρεξα και πάλι αλλά αυτή τη φορά το είχα πάρει πιο ζεστά το θέμα. Ξεκίνησα με χαμηλή ταχύτητα, 15WPM (!) Πρώτη μέρα ασκήθηκα για μια ώρα. Το πρώτο μισάωρο πήγε λίγο …χάλια! Το δεύτερο κάπως λιγότερο χάλια. Τη δεύτερη μέρα πρέπει να ομολογήσω πως ήταν πολύ καλύτερα και τα δυο μισάωρα και τα πήγα αρκετά καλά! Η ταχύτητα όμως, εκεί κολλημένη, στα 15WPM. Όχι λέω, θα κρατήσω για άλλη μια μέρα αυτή τη ταχύτητα. Τρίτη μέρα και πάλι 15WPM αλλά έπιανα όλους τους χαρακτήρες με τη πρώτη φορά! Εντάξει, ε! πήρα τα πάνω μου! Τέταρτη και πέμπτη μέρα 17 και 18WPM, άνετα. Μετά 20WPM και τώρα 22WPM. Όλα αυτά μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας.


Παίδες με το Morse Runner και μια ώρα την ημέρα αλλά και λίγη θέληση, μπορείτε να θυμηθείτε εύκολα και γρήγορα το κώδικα Morse. Μη το αφήσετε και καταντήσετε να μη μπορείτε ούτε το όνομά σας να χτυπάτε σε κώδικα Morse.

Σύντομη γνωριμία με το Morse Runner.
Το Morse Runner είναι ένα λογισμικό που δημιουργεί εικονικό περιβάλλον ραδιοερασιτεχνικού σταθμού σε διαμόρφωση CW.
Μπορούμε να επιλέξουμε κατάσταση κανονικών επαφών ή contest, τη ταχύτητα, τη συχνότητα του ήχου κ.α.
Κατά τη διάρκεια που το λογισμικό τρέχει, επιβεβαιώνει και την ορθότητα των εικονικών επαφών, διακριτικό, αναφορά και σειριακό αριθμό.

Για κατέβασμα του λογισμικού Morse Runner, μετάβαση στην ιστοσελίδα του VE3NEA

Όποιος το τολμήσει μόνο κερδισμένος μπορεί να είναι.

Σχετική βοήθεια, όπως πάντα QRV 145.400

Έχω φτιάξει και ένα σχετικό βίντεο.



Για πλήρη ανάλυση του βίντεο, μετάβαση στην ιστοσελίδα YouTube.

Ευχαριστώ τον Γιώργο SV1RP για την υπόδειξη και τον Μάκη SV1IZR για την … υπομονή του! 73 cu on the air -... -.-

------------------------------------------------------------------------------------

Προστέθηκε 17 Απριλίου 2010.

Μετά από δυο εβδομάδες, όχι και τόσο εντατικής εξάσκησης, όχι μόνο τα θυμήθηκα αλλά ανέβασα και την απόδοσή μου σε σχέση με το παρελθόν!


Με ταχύτητα 25 λέξεις το λεπτό, 59 επιβεβαιωμένες επαφές σε διάρκεια 30 λεπτών, έ δεν είναι και άσχημα!
Εντάξει, το ξέρω έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα μέχρι τις ... 50 (!) λέξεις το λεπτό! Έτσι μου λέει ο RP-έας παιδιά, δε φταίω εγώ!

Τι άλλο να κάνουμε συνάδελφε, εκτός από κουράγιο;

73 cu on the air -... -.-

------------------------------------------------------------------------------------

4 σχόλια:

  1. Λίγο σεβασμό στο πληκτρολόγιο Γιώργο,θα το σπάσεις!!!
    Ωραίο βιντεάκι,και εγώ με αυτό κάνω προπόνηση.Υπάρχει και το mrx morse code που μέσω σειριακής τοποθετείς το χειριστηρίο σου και προπονήσε και στην εκπομπή.
    73 Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιχάλη γεια.
    Έχω σπάσει μέχρι στιγμής τρία πληκτρολόγια δύο ποντίκια αλλά ευτυχώς, καμία γάτα!
    Σπάσιμο θέλουνε γιατί τι θα απογίνουν τόσα εργοστάσια, θα κλείσουν;
    Το mrx morse code δε το γνωρίζω αλλά τώρα που μου το είπες θα το ψάξω.
    Πάντως εξάσκηση στο κώδικα Morse πρέπει να κάνουμε συχνά γιατί ποτέ δε ξέρουμε πότε θα χρειαστούν!
    73 -… -.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω εξασκουμαι στο λάπτοπ οπότε δεν εχω την επιλογή να σπάσω το πληκτρολόγιο, αλλά θα μου πείτε πάντα μπορω να συνδέσω ενα εξωτερικό "δια πάν ενδεχόμενο"!

    Υπάρχει βέβαια και το
    http://lcwo.net/

    Online συστημα που μπορείτε να δοκιμάσετε. Οσο πιό καλά τα πάτε, τόσο πιό πολυ γκαζώνει!

    μπορειτε να το δοκιμάσετε βαζοντας Username "test" αλλά αν εγγραφείτε κρατάει και γραφήματα προόδου!!!

    73

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Like on Facebook