Google Website Translator Gadget

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Εσύ πόσα roofing filter έχεις;

Οι ανθρώπινες απώλειες, δυστυχώς, είναι αναπόφευκτες. Ωστόσο υπάρχουν πολλά κίνητρα για να συνεχίσουμε, οι εναπομείναντες, με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, χωρίς όμως να λησμονούμε το χθες!

Πριν από καμιά δεκαπενταριά χρόνια, ίσως και λιγότερα, ήταν που ήρθε στη ραδιοερασιτεχνική μόδα, ναι υπάρχει και αυτό το είδος, το περιβόητο DSP. Στην αρχή μας μπήκε στο audio. Βοήθειά μας. Μετά από κάμποσα χρόνια όμως, οι εταιρίες αποφάσισαν να μας το βάλουν πιο βαθιά, επιλέγοντας μια ενδιάμεση συχνότητα! Δεν ήταν και άσχημα.
Σήμερα όμως η μόδα προστάζει άλλες μεθόδους, πιο ανώδυνες (;) οι οποίες ακούνε στην ονομασία: roofing filter. Καλά, ε! μιλάμε για προηγμένη τεχνολογία, έτσι; Δόξα το Θεό, που επιτέλους βρήκαν τον τρόπο οι εταιρίες να εστιάσουν στο παράγοντα λήψη, γιατί τόσα χρόνια όλοι εμείς νομίζαμε ότι ακούγαμε!
Ας δούμε όμως τι είναι αυτά τα περιβόητα roofing filters.

Το roofing filter είναι ένα φίλτρο που χρησιμοποιείται σε δέκτες υψηλών συχνοτήτων (HF) και βρίσκεται συνήθως μετά τον πρώτο μίκτη.
Ο στόχος ενός τέτοιου φίλτρου είναι να μειωθεί το εύρος της 1ης ενδιάμεσης συχνότητας (IF) περίπου στα 6-20 kHz , έτσι ώστε οι υπερφορτώσεις και οι παραμορφώσεις προς τα επόμενα στάδια (ενισχυτή, μίξερ) να είναι μειωμένες.
Το εύρους του δέκτη, δεν καθορίζεται από τα roofing filters αλλά από ένα από τα κρυσταλλικά φίλτρα, μηχανικά φίλτρα ή ένα φίλτρα DSP.

Block διάγραμμα του front end του ICOM IC-7800.

Αυτά επιτρέπουν πολύ καλύτερο φιλτράρισμα απ’ ότι τα roofing filters, τα οποία χρησιμοποιούν συχνά πρώτη ενδιάμεση συχνότητα (IF), πάνω από 40 MHz. Εξαιτίας αυτού, τα roofing filters είναι συνήθως κρυσταλλικοί τύποι φίλτρων.
Ενώ ένα 6-20 kHz roofing filter είναι αποδεκτό για γενική χρήση όπως είναι η ραδιοφωνική λήψη στις υψηλές συχνότητες (HF), οι απαιτήσεις αυξάνονται για λήψη αδύναμων σημάτων όπως στο CW και την SSB όπου απαιτείτε η χρήση πιο κατάλληλων φίλτρων όπως τα roofing filters που έχουν πολύ μικρότερο εύρος και θεωρούνται ως πιο κατάλληλα για λήψη των πιο πάνω σημάτων.
Γράφημα φίλτρου roofing.

Ως αποδεκτές τιμές θεωρούνται οι, 250 Hz, 500 Hz, ή 1,8 kHz. Επίσης απαιτούνται όταν ο δέκτης χρησιμοποιεί ενδιάμεση συχνότητα κάτω από τη μπάντα των VHF, κάπου μεταξύ 9 ή 11 MHz.



Όλα καλά βρε παιδιά, ναι στις νέες μεθόδους και όλα αυτά τα γλυκανάλατα. Αυτό όμως που δεν μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος είναι, πως στην ευχή πολλοί, αν όχι όλοι, οι παλιοί πομποδέκτες, τριακονταετίας και βάλε, ακούνε πιο ήσυχα, αφού ούτε DSP διαθέτουν ούτε roofing filters.
Ναι αγαπητέ μου συνάδελφε, δεν διαθέτουν τίποτα απ’ όλα αυτά τα καλούδια που προανέφερα και ενώ παρουσιάζουν πολύ ωραία γραφήματα εντούτοις δεν κάνουν την ουσιαστική διαφορά. Άσε που ορισμένες υλοποιήσεις βάζουν και κάποιο θόρυβο άκρως ενοχλητικό!

Για να μην χαρακτηριστώ ως μηδενιστής, θα παραδεχτώ ότι τουλάχιστον με βάση τα διαγράμματα αλλά και το βίντεο που παρακολουθήσαμε, τα roofing filters δουλεύουν και μάλιστα αρκετά καλά! Δεν έφεραν όμως την επανάσταση, όπως θέλουν κάποιοι να ισχυρίζονται!

Κλείνοντας όμως θα σας πω και μία σκέψη μου. Μήπως τελικά οι εταιρίες βρήκαν αφορμή ούτως ώστε να μας βάλουν στο παιγνίδι της ανανέωσης του ραδιοερασιτεχνικού εξοπλισμού μας, έχοντας ως απώτερο σκοπό για τις ίδιες, να αυξήσουν και τον αριθμό των πωλήσεων; Λέω μήπως; Μια σκέψη έκανα κι εγώ ο υπόδουλος ΔουΝουΤίστας!

Άντε πατριώτες και καλή λευτεριά! 73 -... -.-

11 σχόλια:

  1. η αλήθεια ειναι οτι τα σημερινά μηχανήματα ειναι μαζικής παραγωγής, με μιά προσπάθεια εξοικονόμησης κόστους απο παντου, και τα λίγα μηχανήματα που ξεφευγουν απο τον κανόνα ειναι απλώς πανάκριβα.

    Επίσης, ειναι άδικο να συγκρίνουμε δέκτες ευρείας περιοχής που αποτελουν τις σημερινές υλοποιήσεις με δέκτες "μπαντάτους" οπως αυτόν λ.χ. του IC730. ειναι γεγονός οτι το προαναφερθέν μηχάνημα εχει τόσο στενάχωρο pll Που χρειάζεται να σπάσει την μπάντα των 10μ σε... τέσσερα τμήματα προκειμένου να την καλύψει. Φανταστείτε τώρα ενας τέτοιος δέκτης, πόσο αποτελεσματικά απορρίπτει τα σήματα των ραδιοσταθμών με εκπομπές για το κοινό.

    Επίσης, τα roofing φίλτρα θα τα δείτε να δουλευουν οπως αναμένετε μόνο σε "βαριά" περιβάλλοντα παρεμβολών, οπως λ.χ. ενα contest στα 20μ. Εκεί ενα roofing μπορεί να κάνει την διαφορά ανάμεσα στο ανυπέρβλητο QRM και στο S3 σήμα απο κάτω. Διαφορετικά, θα το βαζετε εντός - εκτός και δεν θα διαπιστώνετε τίποτε άλλο εκτός απο την κατα περίπου 6db πτώση της ευαισθησίας.

    Και αν τυχόν χρησιμοποιείτε τον noise blanker για να απαλλαγείτε απο τον θόρυβο του δικτύου ηλεκτροδότησης, καλό ειναι να ξέρετε οτι η βασική αρχή λειτουργίας του προβλέπει την κατάπνιξη αιχμών θορύβου (με μια υπερταχεία επέμβαση στο AGC) που εμφανίζονται στην passband του roofing filter, πρίν το τελικό IF φίλτρο, ειτε αυτό ειναι dsp είτε κρυσταλλικό.
    οπότε η ενεργοποίηση του roofing filter κάνει την passband να εχει... 3ΚΗz ευρος. Απο αυτά τα 3KHz λοιπόν καλείται να λάβει την πληροφορία παρουσίας αιχμής ο noise blanker. Δυο τινά θα συμβουν ανάλογα με την θέση ρύθμισης του NB - ή θα ανεβοκατεβαίνει απίστευτα με ενα χαρακτηριστικό "πλόπ" η ενταση αποδιαμόρφωσης του λαμβανόμενου σταθμου, ή η ενεργοποίηση & απενεργοποίηση του NB δεν θα επιφέρει καμία διαφορά. Ενώ με 15ΚΗζ ο NB μπορεί να κάνει θάυματα.

    Η τελική ερώτηση ειναι, χρειαζόμαστε μια ποικιλία roofing filter στον πομποδέκτη μας; Η απάντηση ειναι "μπορουν να φανουν χρήσιμα, φτάνει να ξέρουμε πότε να τα ενεργοποιήσουμε".

    73.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tο πρωτο ρολο για μενα παιζει Η ΚΕΡΑΙΑ και μετα το μηχανημα.Ξερω πολλους συναδελφους που οταν βγηκε το YAESU 2000 πουλησανε το 1000 που ειχαν και μετα το μετανοιωσαν.Ψαχνουν τωρα στο γνωστο site για κανα μεταχειρησμενο.Οσα πιο λιγα "μπιχλιμπιδια" εχει ο δεκτης τοσο πιο καλα ακουει.
    οπως λες και εσυ το κανουν οι εταιρειες για να βαζουμε το χερι στην τσεπη.Για δες τιμη του 9100 $4000 θα το παρει κανεις??
    73

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπααα....

    τα 'παμε γι αυτό. ενα 746 με ενα 910 και την αποδιαμόρφωση του 7200. Χάλασε? εμεινες χωρίς μηχάνημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ... Ψαχνουν τωρα στο γνωστο site για κανα μεταχειρησμενο...

    Σταμάτη, γιατί δε γράφεις και το όνομα του site; Του Τιραμόλα εννοείς; Γράψε το, μη ντρέπεσαι, όπως κάνουν μερικοί, που όλη τη μέρα είναι μέσα και ψάχνουν και μετά βγαίνουν στα δύο μέτρα και δεν αναφέρουν καν το όνομα του site!
    Ξέρεις ποιους εννοώ! 73

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο SV2CXW στο blog του είχε προ ημερών αναρτήσει σχετική σελίδα για την τιμή στην Ιταλία, του περιβόητου IC-9100 της ICOM. Κάτι παραπάνω από 4.900,00 €! Μα καλά, θα μου πει κάποιος dealer, ούτε 5.000,00 € δεν κοστίζει, τι χτυπιέσαι; Δηλαδή τσάμπα πράμα!
    Λοιπόν παιδιά, η λογική combo δεν νομίζω να μας ταιριάζει! Η τιμή δε αυτού, επίσης! Ως εκ τούτου, τους γυρνάμε τη πλάτη έως ότου καταλάβουν ότι δεν είμαστε κορόιδα!

    Γιάννη, αν σου χαλάσει ένα τέτοιο μηχάνημα … κλάφτα Χαράλαμπε!!!

    Και πάλι 73

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ.

    Γκιώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για το ΕΒΑΥ λεω ρε Γιωργο.Σημερα ειναι ημερα μνημης και ημερα Ντροπης για εκεινους που προδωσαν τα ΙΔΑΝΙΚΑ των παιδιων που εδωσαν την ζωητους για να ειμαστε τωρα εμεις εδω και να γραφουμε στα BLOG!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για το ΕΒΑΥ; Τέλος πάντων! Ας το πιστέψωμεν.

    Δηλαδή Σταμάτη εννοείς, Ψωμί, Παιδία, Ελευθερία!

    73

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. SV1EML μπραβο σου για το EBAY βλέπεις ότι οι άλλοι εχουν μεινει ακομη στον Τιραμόλα, στον μπολεκ και λοκεκ και στον καπταιν χουκ.

    Γκιώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μακαρι τα παιδια σημερα να διαβαζανε Παπαυ,Μπολεκ και Λολεκ και οχι να ειναι κολλημενα πανω στην TV και στο LAPTOP με ιντερνετικα παιχνιδια online!!! ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ!
    73

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Like on Facebook