Google Website Translator Gadget

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

SOTA = Summits On The Air

Οι ραδιοερασιτέχνες που είναι και φυσιολάτρες, μπορούν να συνδυάσουν και τις δυο δραστηριότητες μαζί και μάλιστα έχουν ακόμα ένα πολύ σοβαρό λόγο, για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα SOTA. Νομίζω ότι το κυνήγι των βραβείων του προγράμματος SOTA δεν είναι και μικρή υπόθεση.

Κάποιο απόγευμα Τετάρτης βρέθηκα στα εντευκτήρια της Ένωσης, Ε.Ε.Ρ. και καθώς καθόμουν σε ένα τραπεζάκι με μερικούς συνάδελφους, κοιτούσα επίμονα κάποιον συνάδελφο που κάθονταν με την παρέα του σε προσκείμενο σ’ εμάς τραπέζι. Βρε ποιόν μου θυμίζει (;) έσπαγα το κεφάλι μου αλλά δεν μου ερχότανε! Τελικά τον θυμήθηκα! Μα και βέβαια, αυτός είναι! Ο SV1COX ο Πάνος, γνωστός για τη δραστηριότητά του στο πρόγραμμα SOTA.
Αμέσως πήγα κοντά στην παρέα που καθότανε για να τον χαιρετήσω και να γνωριστούμε και από κοντά. Αφού συστηθήκαμε και σχετικά πήγα και κάθισα ξανά στο τραπέζι με την παρέα μου. Άλλωστε και οι συνάδελφοι είχαν κάποια συζήτηση που κι εγώ με την σειρά μου δεν ήθελα να διακόψω.

Μετά από λίγα λεπτά όμως ο Πάνος τελείωσε και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για λίγο και να μάθω κι εγώ δυο-τρία πράγματα για το πρόγραμμα SOTA. Αυτό που πραγματικά δεν γνώριζα και με εξέπληξε, ήταν το θέμα των βραβείων.
Έτσι λοιπόν βραβεία, εκτός από αυτούς που ενεργοποιούν τις κορυφές τους λεγόμενους activators, βραβεία μπορούν να πάρουν και όσοι πραγματοποιούν επαφές με τους activators, οι λεγόμενοι κυνηγοί ή chasers στην ορολογία των SOTA-δων, καθώς και οι SWL, δηλαδή οι ραδιοακροατές των βραχέων. Οι τελευταίοι βέβαια είναι κάτι σαν τη φώκια μονάχους-μονάχους, ένα πράμα! Δηλαδή είδος προς εξαφάνιση! Ας όψεται η νομοθεσία!!!

Όπως πολύ χαρακτηριστικά μου είπε ο Πάνος, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, αφενός για ραδιοερασιτεχνική δραστηριότητα και αφετέρου η πεζοπορία στις κορυφές των βουνών θα μας βοηθήσει να χάσουμε … κάποια από τα περισσευούμενα κιλά μας! Καλό;
Δραστηριοποιώντας φυσικά μια κορυφή, μπορούμε να γίνουμε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος δημιουργώντας ένα πολύ αξιόλογο pile-up και όλα αυτά με πολύ χαμηλή ισχύ και μια υποτυπώδη συρμάτινη κεραία! Πολύ καλό;

Ακόμα κι ένας ραδιοερασιτέχνης με πρόθεμα SW μπορεί να λάβει μέρος στο πρόγραμμα SOTA, δουλεύοντας όμως μόνο στις μπάντες που του επιτρέπει η άδειά του και όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

Ο εξοπλισμός μπορεί να είναι από έναν απλό φορητό πομποδέκτη με μια πολύ απλή κεραία ως κάτι αρκετά καλύτερο, αλλά ίσως και πιο βαρύ που δεν θα είναι και πολύ ξεκούραστο κατά την πεζοπορία μας προς κάποια βουνοκορφή!

Ο Ντίνος ο SV3IEG επί το έργω!

Όσοι επιθυμείτε μια πρώτη «επαφή» με το άθλημα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με κάποιον από τους υπεύθυνους του Ελληνικού Management Team SOTA. Στοιχεία επικοινωνίας θα βρείτε στο παρακάτω σύνδεσμο: http://www.sota.gr/epoikinwnia.html
Περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Management Team SOTA στην διεύθυνση: http://www.sota.gr

Πολλά 73 και εύχομαι να σας ακούσω σύντομα από κάποια βουνοκορφή.

2 σχόλια:

  1. Γιώργο,

    σε ευχαριστούμε για την ωραία παρουσίαση, επέτρεψέ μου μόνο μια μικρή διόρθωση (την οποία την κάνω για 600στη φορά..) :)

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΛΛΟΓΟΣ SOTA :)

    γιατί είναι ο κόσμος έτσι κολλημένος με τίτλους και συλλόγους δε μπορώ να το καταλάβω, με τπτ όμως....

    και δε στη "λέω" τώρα.. απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΛΛΟΓΟΣ SOTA, όπως δεν υπάρχει αντίστοιχος για το DXCC ή το ΙΟΤΑ (που να γνωρίζω έστω).

    Σαν Ελληνικό Management Team παρέχουμε μερικά εργαλεία για την υποστήριξη του SOTA στην Ελλάδα όπως τη σελίδα http://www.sota.gr και τη σελίδα (ιδιωτική) που συναντιόμαστε και τα λέμε οι Ελλληνες activators http://www.sota.gr/group .

    O Γιώργος, SW1JCO, διατηρεί και έναν αντίστοιχο χώρο στο facebook.

    Από όσο γνωρίζω μέχρι τώρα δεν υπάρχουν άλλοι αντίστοιχοι χώροι και ο καθένας είναι ελεύθερος να φτιάξει φυσικά.. "σύλλογος" όμως δεν υπάρχει (ΑΚΟΜΑ, όποιος θέλει μακάρι να φτιάξει) μην τον ψάχνει ο κόσμος να "γραφτεί" γιατί ΔΕΝ υπάρχει (τούλάχιστον κάποιος που να ξέρει η διαχείριση του προγράμματος βραβείων Summits On The Air στην Ελλάδα) :).

    Σε ευχαριστώ και πάλι για την ωραία σου παρουσίαση και θερμά συνγχαρητήρια για τον όμορφο χώρο εδώ. Όμορφη ύλη, όμορφες εικόνες και καλή διάθεση.

    73, Πάνος, SV1COX

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Πάνο. Πράγματι στη τελευταία παράγραφο του αφιερώματος έγραψα ότι το πρόγραμμά SOTA είναι σύλλογος! Σε ευχαριστώ για την διόρθωση και για τα καλά σου λόγια και κρατώ αυτό που έγραψες στο τέλος … καλή διάθεση.

    Πολλά 73 και καλές αναβάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Like on Facebook