Google Website Translator Gadget

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

HF wire antennas. Simple, effective, inexpensive way to 'fly away'.

Κατασκευή κεραίας βραχέων κυμάτων, για ένα καλό ξεκίνημα.

Αγαπητοί μου συνάδελφοι χαίρετε και αγαλλιάστε. Στη σημερινή ανάρτηση θα κάνουμε μαζί μια σύντομη αλλά ουσιαστική περιήγηση στις πιο εύκολες και οικονομικές κεραίες για τις μπάντες των βραχέων κυμάτων (HF). Θεωρώ αυτονόητο το γεγονός ότι θα τις κατασκευάσετε εσείς, όχι μόνο για να εξοικονομήστε χρήματα αλλά και για να αποκτήσετε πολύτιμες εμπειρίες στις κατασκευές. Οι κεραίες αυτές λοιπόν, είναι συνήθως κατασκευασμένες από πολύκλωνο ή μονόκλωνο, χάλκινο αγωγό που υπάρχει εν αφθονία στο εμπόριο. Αυτές με τις οποίες θα ασχοληθούμε σε αυτή την ανάρτηση θα έχουν ένα κοινό σημείο. Θα τροφοδοτούνται με ανοιχτή γραμμή τύπου Ladder line. Μην σας ανησυχεί όμως αυτό! Και την ανοιχτή γραμμή μπορείτε να την κατασκευάσετε μόνοι σας, με λίγη θέληση. Αν δεν έχετε και πολύ χρόνο μπορείτε να την αγοράσετε από τα καταστήματα, αντί 1,5€/μέτρο. Το μήκος της κεραίας θα το υπολογίσετε σε λ/2 για την χαμηλότερη συχνότητα λειτουργίας και από εκεί και πάνω την δουλεύετε στις αρμονικές! Φυσικά θα χρειαστείτε και ένα εξωτερικό antenna tuner αν δεν διαθέτει κάτι τέτοιο ο πομποδέκτης σας. Αυτό συμβαίνει διότι η κεραία παρουσιάζει διαφορετική σύνθετη αντίσταση σε κάθε μπάντα.
Επιπρόσθετα θα χρειαστείτε και μερικούς μονωτήρες για την στήριξή της, τους οποίους όμως μπορείτε να κατασκευάσετε και μόνοι σας από βακελίτη ή Plexiglas ή και απλό PVC. Υπάρχουν και αυτά σε αστείρευτες ποσότητες, για την ώρα τουλάχιστον! Όσοι κατοικοεδρεύετε στην Αθήνα, μπορείτε να πάτε μια βόλτα από τον κυρ-Νίκο στην πλατεία Αβησσυνίας στο Μοναστηράκι και να αγοράσετε πορσελάνινους, αντί 2 € έκαστος αν δεν έχει αλλάξει τις τιμές!

Οι ονομασίες ποικίλουν και σχετίζονται κυρίως γύρω από το σημείο τροφοδοσίας. End feed ή Zeppelin όταν την τροφοδοτήσουμε στην άκρη, Off-Center-Fed (OCF) ή Carolina Windom όταν την τροφοδοτήσουμε στο 1/3 και Center fed όταν την τροφοδοτήσουμε στο κέντρο. Όπως και να έχει το μήκος παραμένει πάντα το ίδιο, λ/2 στη χαμηλότερη συχνότητα λειτουργίας.
Στα σχηματικά που ακολουθούν, υπάρχουν όλες οι προηγούμενες παραλλαγές. Αν θέλετε να φτιάξετε μια από τις παραπάνω συρμάτινες κεραίες μόνοι σας που να καλύπτει λχ. από τα 80 ως τα 10 μέτρα (3500 – 29700 KHz) τότε το επιθυμητό μήκος της κεραίας λ/2 θα είναι 41,5 μέτρα.
Το μήκος της ανοιχτής γραμμής δεν παίζει κρίσιμο ρόλο. Όπως θα δείτε στα σχηματικά, μεταξύ ανοιχτής γραμμής και ομοαξονικής, παρεμβάλλεται ένα Balun . Το Balun μπαίνει μεταξύ ανοιχτής και ομοαξονικής γραμμής για «σωστό τερματισμό» δηλαδή ταίριασμα μεταξύ της ομοαξονικής – ασύμμετρης εξόδου του πομπού και της συμμετρικής γραμμής τροφοδοσίας της κεραίας ούτως ώστε να επιτύχουμε με αυτό τον τρόπο εξισορρόπηση των ρευμάτων. Ευτυχώς που οι σύγχρονοι π/δ, στην πλειοψηφία τους διαθέτουν ένδειξη SWR. Θα σας φανεί πολύ χρήσιμο, πιστέψτε με!





Αυτή την εκδοχή της λ/2 την είχα κατασκευάσει για να ‘παίζει’ από τα 20 μέτρα και πάνω. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά, παρά το χαμηλό ύψος της κεραίας!


Off-Center-Fed (OCF) Antenna.


Τροφοδοσία στο κέντρο.

Προτιμότερος τρόπος ανάπτυξης είναι αυτός που απεικονίζετε στις παραπάνω φωτογραφίες. Αν δεν επαρκεί όμως ο διαθέσιμος χώρος, μπορείτε να κλείσετε λιγάκι την γωνία, όχι όμως και πολύ κάτω από τις 120 μοίρες.



Θα ολοκληρώσω την παρούσα ανάρτηση με ένα ρητό που χρησιμοποίησα για πρώτη φορά πριν από αρκετούς μήνες και που πιστεύω ακράδαντα πως είναι και η πεμπτουσία του ραδιοερασιτεχνισμού:

Μια ιδιο-κατασκευή είναι πάντα ένα βήμα προς την αυτοδιδασκαλία, την απόκτηση πολύτιμων εμπειριών και την ικανοποίηση της δημιουργίας και της δημιουργικότητας, στοιχεία που τόσο πολύ έχουν λείψει τα τελευταία χρόνια από την κοινότητά μας!

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους τολμήσουν ή καλύτερα επιχειρήσουν και όπως πάντα για οποιαδήποτε απορία ή και βοήθεια, κάπου εδώ γύρω θα βρίσκομαι κι εγώ.

Πολλά 73's

1 σχόλιο:

Like on Facebook