Google Website Translator Gadget

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Maria Maluca, κεραία … με ονοματεπώνυμο!!!

Πριν από αρκετούς μήνες, είχα δημοσιεύσει σε πολλές ραδιοερασιτεχνικές ομάδες στο facebook μια κεραία που μου είχε κάνει εντύπωση οφείλω να ομολογήσω, λόγω του τρόπου λειτουργίας της. Αυτή η κεραία όμως δεν έχει κάποια κωδική ονομασία αλλά … ονοματεπώνυμο. Το δε όνομα αυτής, Maria Maluca. Ας δούμε λίγο ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την κεραία.

Η κεραία Maria Maluca σχεδιάστηκε από τον Jose Salvador Luiz Victor Marinaro (PY2BBP) το 1957 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό URE (UNION de RADIOAFICIONADOS ESPANOLES), δηλαδή την Spanish Amateur Radio Association. Προφανώς ο Jose της έδωσε αυτό το όνομα θέλοντας να δώσει μια άλλη νότα, πιο χαριτωμένη από τα έως τούδε ψυχρά ονόματα των κεραιών.
Αυτή η κεραία είναι κάτι περισσότερο από ένα δίπολο. Ουσιαστικά είναι ένα δίπολο με ένα παθητικό στοιχείο, το οποίο εργάζεται σε κάποιες μπάντες ως κατευθυντήρας ενώ σε κάποιες άλλες ως  ανακλαστήρας ώστε να υπάρχει ένα κέρδος. Η κεραία δουλεύει σε έξι μπάντες, από τα 20 ως τα 6 μέτρα! Στα 12, 10 και 6 το παθητικό στοιχείο λειτουργεί ως ανακλαστήρας ενώ στα 20, 17 και 15 σαν κατευθυντήρας, οπότε για να λειτουργήσει σωστά, θα πρέπει να θυμάστε ότι χρειάζεται περιστροφή180°  σε αυτές τις μπάντες!
Τα μήκη της κεραίας έχουν ως εξής: οδηγό στοιχείο 7,56 μέτρα, παθητικό στοιχείο 6,64 μέτρα, ενώ το δε μήκος του boom είναι μόνο 1,5 μέτρο!!!
Η κατασκευή είναι πολύ απλή ενώ δεν απαιτούνται κάποια δυσεύρετα ή «εξωτικά» υλικά για την υλοποίησή της. 
Εκτός αυτού, ο περιχαρής ιδιοκτήτης θα έχει πλέον μια κεραία δέσμης για τις μπάντες από τα 20 ως τα 6 μέτρα, χωρίς απαραίτητα να έχει ξοδέψει ένα τσουβάλι χρήματα για να την αποκτήσει! Άσε που θα είναι home made και μάλιστα με … ονοματεπώνυμο!!! Ψήνεσαι;

Πολλά 73 και καλή επιτυχία σε όποιον επιχειρήσει να την φτιάξει.

Πηγές διαδικτύου:
EA8BNP http://perso.orange.es/isaac.dg/antena%20maria%20maluca.htm

DC6NY presentation by DL8NCR
http://www.dl8ncr.de/technik/maria-maluka/Maria%20Maluca%201.3%20engl..pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Like on Facebook