Google Website Translator Gadget

Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2015

'Τα κεφάλια … έξω'

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι ραδιοερασιτέχνες, σας εύχομαι καλό μήνα.
Πάει ο Αύγουστος. Πάει ακόμα ένας Αύγουστος. Πέρασε και αυτός αφήνοντας μερικές ακόμα όμορφες για μερικούς από εμάς ή λιγότερο όμορφες για κάποιους άλλους, στιγμές. 
'Τα κεφάλια μέσα', όπως πολύ εύστοχα λέει ο κόσμος! Τα κεφάλια μέσα, δηλαδή διακοπές, ανάπαυλα, ξεκούραση, τρέλες κτλ … τέλος.
Τα κεφάλια μέσα για τους πολίτες αλλά και για τους πολιτικούς. Αυτούς που διαμορφώνουν ως άλλοι ‘ερασιτέχνες’, όχι τα κύματα υψηλών συχνοτήτων όπως οι ραδιοερασιτέχνες, αλλά τη ζωή ενός ολάκερου λαού. Έτσι λοιπόν καλούμαστε για μια ακόμα φορά, σε χρονικό διάστημα μικρότερο από το προκαθορισμένο, να πράξουμε το καθήκον μας, ως ενεργοί πολίτες αυτού του τόπου.
Όσο για εμάς τους ραδιοερασιτέχνες; Εμείς έχουμε ακόμα μια ευκαιρία για να αποδράσουμε, έστω και για λίγο βρε αδερφέ! Να ξεφύγουμε από αυτή τη μιζέρια, μέσα στην οποία μας έχουν ρίξει οι ‘ερασιτέχνες’ που προανέφερα. 

Χαλαρά!!!

Λοιπόν, σύνθημά μας θα είναι ένα. 'Τα κεφάλια έξω'.

Τελευταία εξόρμηση και αυτού του καλοκαιριού, τι άλλο; Το Field Day που διοργανώνει και φέτος η Ε.Ε.Ρ. (R.A.A.G.). 
Η δραστηριότητα θα λάβει χώρα στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2015. 

Πόσοι από εμάς όμως γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτό και τι θα πρέπει να έχουμε υπ όψιν μας προτού πιάσουμε το μικρόφωνο στο χέρια μας;

Λίγα λόγια για το Field Day.
Το Field Day είναι μια ετήσια ραδιοερασιτεχνική άσκηση η οποία υποστηρίζεται από την IARU και τους κατά τόπου συλλόγους – ενώσεις, με σκοπό την παρότρυνση των ραδιοερασιτεχνών σε επικοινωνίες εκτάκτου ανάγκης, όποτε και όταν αυτό χρειαστεί. Οι ραδιοερασιτέχνες καλούνται να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να αποδείξουν ότι ο σταθμός τους είναι σε κατάσταση ετοιμότητας.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνήθως είναι η μεγαλύτερη ενιαία άσκηση ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης στη χώρα, με πάνω από 30.000 φορείς που συμμετέχουν κάθε χρόνο!

Από το πρώτο Field Day το 1933, ραδιοερασιτέχνες σε όλη τη Βόρεια Αμερική έχουν ασκήσει με ταχεία ανάπτυξη των ασύρματων συσκευών επικοινωνίας σε περιβάλλοντα που ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως τέντες, σκηνές ή και σε απομακρυσμένες περιοχές σε συνεργασία όμως πάντα με τις Ομάδες Εκτάκτων Αναγκών (ΟΕΑ).

Οι μοναδικές πηγές ενέργειας που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία των μηχανημάτων είναι όλες οι ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ μορφές όπως τα Ηλιακά Πάνελ, οι Ανεμογεννήτριες, καθώς και οι Ηλεκτρογεννήτριες και φυσικά οι Μπαταρίες, αφού υποτίθεται ότι σε κάποια φυσική καταστροφή τόσο οι Δημόσιες όσο και οι Ιδιωτικές εταιρίες παροχής ενέργειας, είναι οι πρώτες που … θα κατεβάσουν ρολά! 


Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αμερική υπάρχουν πολλοί σύλλογοι που υποστηρίζουν την συγκεκριμένη άσκηση, όπως και κάποια … οργανωμένα camping, συνδυάζοντας βεβαίως και μάλιστα ταυτόχρονα, αυτό που εμείς εδώ λέμε … το τερπνόν μετά του ωφελίμου! Δηλαδή, οι μπύρες ρέουν εν αφθονία!!! 


Τυπικά ο σταθμός ΠΡΕΠΕΙ να λειτουργεί επί εικοσιτετραώρου βάσεως και έτσι απαιτείται κάποιος προγραμματισμός ούτως ώστε κάποιοι χειριστές να ξεκουράζονται όσο οι άλλοι δουλεύουν και τανάπαλιν! 

Πρόσθετοι βαθμοί απονέμονται σε διαγωνιζόμενους για τον πειραματισμό με επικοινωνίες κάνοντας χρήση της Υπηρεσίας μέσω Δορυφόρου, για το Field Day πάντα και τις … ασυνήθιστες καταστάσεις, γεγονός που κρατά το ενδιαφέρον ζωηρό και για τους νεότερους συναδέλφους που δεν μπορούν να συμμετάσχουν με ανάλογες δραστηριότητες στις μπάντες των βραχέων.


Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, στην προαναφερθείσα άσκηση οι ραδιοερασιτεχνικοί σύλλογοι που λαμβάνουν μέρος είναι,
Από την περιοχή 1 (REGION 1) η RSGB και η RAAG
Από την περιοχή 2 (REGION 2) η ARRL και η RAC
Από την περιοχή 3 (REGION 3) η CTARL η, NZART και η KARL


Το Field Day τονίζει την αναγκαιότητα για ετοιμότητα σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Συχνά οι ρ/ε σύλλογοι τονίζουν αυτήν την αναγκαιότητα και παροτρύνουν τα μέλη τους να έχουν πάντα ένα φορητό σταθμό έτοιμο να λειτουργήσει και να στηθεί σε έναν ανοιχτό χώρο ή ακόμα και μέσα σε ένα πάρκο. Όπως είναι φυσικό θα πρέπει να υπάρχουν και διαθέσιμες κεραίες, ανάλογης νοοτροπίας! Η παροχή ενέργειας, όπως έγραψα και πιο πάνω, θα πρέπει να προέρχεται από οποιαδήποτε πηγή ΕΚΤΟΣ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ Η/Ε ενώ η απόσταση που θα εγκατασταθεί ο σταθμός για το Field Day θα πρέπει να υπερβαίνει σε απόσταση τα 1.000 μέτρα από την μόνιμη ή εναλλακτική θέση του σταθμού τους. 
Η επίσημη αφίσα της Ε.Ε.Ρ. για το FIELD DAY 2015 

Τον σταθμό μπορούμε να  τον τοποθετήσουμε μέσα σε σκηνή, σε αυτοκίνητο, όχημα ή και σκάφος αναψυχής  ή σε οποιοδήποτε άλλο κινούμενο μέσο, σε καταφύγιο κτλ.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί και το γεγονός ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες απομακρύνονται από την μόνιμη ή εναλλακτική θέση του σταθμού τους, σε αποστάσεις τέτοιες που υπό ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ αυτό θα ήταν ΑΔΥΝΑΤΟ να συμβεί! Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει και κάποιο όριο μέγιστης απόστασης από την μόνιμη ή εναλλακτική θέση του σταθμού;

Το διαγωνιστικό κομμάτι του Field Day έχει δύο σκοπούς.
Ο πρωταρχικός σκοπός είναι να αποδείξει την ικανότητά της ομάδας να προγραμματίσουν τις ενέργειες που θα πρέπει να είναι αποτελεσματικές για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο, συμπεριλαμβανομένης της αντοχής του χειριστή-ών και τον επαρκή αριθμό των συμμετεχόντων για τη απρόσκοπτη λειτουργία του σταθμού. 
Το δευτερεύον τμήμα είναι να αποδειχθεί η τεχνική επάρκεια του σταθμού που έχει κατασκευαστεί βιαστικά για το σκοπό.
Θεωρητικά ένας σταθμός που θα είναι σε θέση να επικοινωνεί πιο μακριά κατά τις έκτακτες ανάγκες και κάτω από δύσκολες συνθήκες, είναι ο καλύτερος.  
Ένας τέτοιος σταθμός θα είναι επίσης σε θέση να πραγματοποιήσει περισσότερες επαφές στη διάρκεια του τμήματος του διαγωνισμό τουField Day.  
Οι κανόνες που διέπουν τη δραστηριότητα αυτή που δημοσιεύθηκε από τον χορηγό της συγκεκριμένης άσκησης Field Day.  

Στην ιστοσελίδα της ΕΕΡ εκτός από τους κανονισμούς, θα βρείτε και οδηγίες σχετικά με τον τρόπο απόκτησης των λογισμικών SUPER DUPER και DX log που θα σας βοηθήσουν πολύ.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Μην ξεχνάτε να διαβάζετε ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ τους κανονισμούς που διέπουν κάθε ρ/ε δραστηριότητα.

Πολλά 73 και καλή επιτυχία σε όσους επιχειρήσουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow by Email

Like on Facebook