Google Website Translator Gadget

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Κεραία σε δίαιτα ... Linear loaded antenna

Linear Loaded Antenna
Αγαπητοί φίλοι σε αυτή την ανάρτηση θα σας παρουσιάσω ένα πείραμα που έκανα πριν από λίγες ημέρες. Έφτιαξα μια υποτυπώδες ground plane κεραία για τα δέκα μέτρα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε σήμερα δύο Φεβρουαρίου κάτω που το συννεφιασμένο Αττικό ουρανό. Όπως θα παρατηρήσετε στη φωτογραφία, το radiator αντί του συνηθισμένου για την μπάντα των δέκα μέτρων μήκους των δυόμισι μέτρων,  έχει μήκος μόνο 1,5 μέτρο. Καλό;
Αυτό φίλοι μου επιτυγχάνεται με τη χρήση γραμμικού φορτίου. Το γραμικό φορτίο "Linear loaded" αντικαθιστά ένα τμήμα της κεραίας, όπως το πηνίο, με αποτέλεσμα η κεραία μας να έχει μικρότερες φυσικές διαστάσεις, ενώ μπορούμε να το συνδέσουμε σε οποιοδήποτε σημείο σε αυτή.
Εγώ επέλεξα να το συνδέσω στη μέση του radiator. Άλλοι το συνδέουν στην αρχή ενώ άλλοι στο τέλος.
Οι διαστάσεις φαίνονται στη φωτό. Η απόσταση μεταξύ στοιχείων είναι οχτώ εκατοστά. Από τον αρχικό υπολογισμό που έκανα έπεσα έξω ένα μεγάκυκλο. Δεν πειράζει! Αυτά συμβαίνουν και στα καλύτερα τα σπίτια, hi hi!!!Με τη χρήση γραμμικών φορτίων επιτυγχάνουμε μικρότερο μήκος της κεραίας, είτε γιατί δεν έχουμε αρκετό χώρο για μια πλήρους ανάπτυξης, είτε γιατί θέλουμε να μειώσουμε το βάρος της! Χμ ... ! κεραία σε δίαιτα ... μια χαρά τη βλέπω!!!
Για τον υπολογισμό έφτιαξα ένα πρόχειρο υπολογιστικό φύλλο στο Excel το οποίο θα ανεβάσω στην ιστοσελίδα μου μόλις τελειώσει το πείραμα και βγουν ασφαλή συμπεράσματα!
Σε όσους το επιχειρήσουν, καλή επιτυχία!

ΜΝΥ 73

3 σχόλια:

  1. ΜΟΡΕ ΕΣΥ ΚΕΡΑΙΑ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΑΛΛΑ ΤΑ 10Μ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που θα πάει; Κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα λισασμένα! Ωστόσο την έφτιαξα μόνο gia πειραματικoούς λόγους, γιατί πρέπει να ολοκληρώσω τους υπολογιστικούς τύπους για το Excel.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σφαίρα περνάνε πλέον και F2 και TEP - η χαρά του παιδιου!!

    καλοδουλευτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Like on Facebook