Αγαπητοί μου φίλοι και συνάδελφοι, στη σημερινή ανάρτηση θα ασχοληθούμε με το 3ο WW EPC Contest αλλά και την σημαντική προσφορά που έχει στη δραστηριότητά μας η ύπαρξη της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ανταλλαγής QSL καρτών ή αν προτιμάτε καλύτερα, EQSL.
Το ότι ήθελα σαν κολασμένος, με το hi – hi, να λάβω μέρος σε ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα contest της χρονιάς, κατά τα δικά μου πάντα κριτήρια, δεν χωρούσε αμφιβολία, αφού είχα ήδη προεργαστεί για αυτό, εδώ και αρκετές ημέρες! Για ακόμα μια φορά άδειασα τα ράφια και τα ψυγεία των … Βασιλοβερόπουλων, αφού η νύχτα, εκτός από κουράγιο θέλει και κάτι να τη … συνοδεύει! Το στομάχι, ε θέλει και αυτό το κάτι τις του!!! Και του πουλιού το γάλα! Όταν λέμε όμως και του πουλιού δεν είναι ανάγκη να πάει ο νου σας στο … κακό! Σχήμα λόγου είναι βρε παιδιά. Τι να λέμε τώρα;
Κάποια προβλήματα που είχα με δυο κομμένες συρμάτινες κεραίες μου έσπευσα να τα λύσω, επιδιορθώνοντάς τις, μολονότι οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν και οι ιδανικότερες! Ο τολμών όμως δικαιώνετε, για ακόμα μια φορά!
Στον ίδιο διαγωνισμό θα λάμβανε μέρος και ο έτερος Καππαδόκης, με τη καλή έννοια, ο αγαπητός και στους περισσότερους διαγωνισμούς συμμετέχων, Μάνος SV1JGX. Πάλι καλά να λέμε, γιατί η παρέα του με βοήθησε αρκετά. Δύσκολη η νύχτα παιδιά, πολύ δύσκολη!
Μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχαμε μέχρι και λίγα λεπτά προτού ξεκινήσει ο διαγωνισμός, ανταλλάσαμε χρήσιμες πληροφορίες που θα μας βοηθούσαν κατά τη διάρκεια.
Από τη μεριά μου είχα ήδη αποφασίσει να «τρέξω» τη κατηγορία:
SO40-HP [Single operator, high power (max power 100 watts), 40 meters] και ο Μάνος τη κατηγορία:
SOAB-HP-24 [Single operator, all bands, high power (max power 100 watts), 24 hours.]
Όπερ και εγένετο! Στις 12:00 UTC ο Μάνος ξεκίνησε και λίγα λεπτά αργότερα ξεκίνησα κι εγώ. Καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού είχαμε επικοινωνία, εγώ και ο Μάνος, από τα δυο μέτρα στους 145.400. Αυτό ήταν ένα πολύ ευχάριστο, γιατί κάναμε παρέα ο ένας στον άλλο και έτσι έδινε μια πιο παρεΐστικη ατμόσφαιρα!
Το βράδυ ο Μάνος ήρθε στη μπάντα των 40 μέτρων, αφού οι πιο πάνω μπάντες είχαν ήδη «κλείσει» κι συνεχίσαμε να ανταλλάσουμε τις, μέχρι εκείνη τη στιγμή, εμπειρίες μας. Όπως είναι φυσικό ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΟΥΣΑΜΕ ο ένας το άλλο, τουναντίον αλληλοβοηθούμασταν! Έτσι είναι ο ραδιοερασιτεχνισμός αγαπητοί μου, ενώνει τους ανθρώπους και δεν τους χωρίζει! Αρκεί βέβαια να είναι και οι δυο άνθρωποι και όχι … ζώα! Capito?
Κατά την εξέλιξη βρήκα πολλούς «γνωστούς», όπως είναι φυσικό, με τους οποίους είχα τουλάχιστον από μια επαφή στο παρελθόν! Για καλή μου τύχη βρήκα και μερικούς Ελληνικούς σταθμούς, όπως ο SV5KKU και ο SV9FBK, που μου έδωσαν και μερικούς πολύτιμους πόντους και τους ευχαριστώ πολύ γι αυτό!
Ένα από τα καλύτερα QSO που έκανα, κατά την γνώμη μου, ήταν αυτό με τον FG1PP τον Phil από τη Γουαδελούπη. Το πιο μακρινό που έκανα θα πρέπει να ήταν αυτό με τον JA1HGY, χωρίς να υποτιμώ και κάποια άλλα, όπως αυτά με τους: N5TGL από το Τέξας, W5MIC από το Μισισιπή, PY2CX, φίλος μας ο Μαουρίσιο από τη Βραζιλία, UA9YAD από την Ασιατική Ρωσία κτλ. Ακόμα ένα καλό ήταν αυτό με τον Ραμόν, PZ5RA, από το Σουρινάμ. Ο Ραμόν δίνει τη παρουσία του σε κάθε μεγάλο διαγωνισμό, ασχέτως αν δε κάνει το ίδιο και με τη … κάρτα του!!!
Η όλη διαδικασία όμως έληξε κάπως … άδοξα αφού κατά τις 10:45 περίπου το πρωί, με εγκατάλειψε το τροφοδοτικό, [fuc@#g (_+_)!^&%*# bridge]. Ναι, η ψευτο-γέφυρες ανόρθωσης που διατίθενται στο εμπόριο και που υπόσχονται 50 αμπέρ σε τάση 100 βολτ, τελικά μόνο στα χαρτιά παρουσιάζουν αυτά που υπόσχονται! Ως εκ τούτου εγκατέλειψα αρκετά νωρίτερα απ’ ότι’ έπρεπε. Υποπτεύομαι μάλιστα ότι θα πρέπει να μου έριξε πολλές κατάρες ο «τρελός του χωριού» κάτι που συνηθίζει να κάνει άλλωστε εδώ και πολύ καιρό! Ας αφήσουμε όμως το … βλήμα στην απραξία του και ας συνεχίσουμε με τα δικά μας, τα ραδιοερασιτεχνικά!
Υπάρχει και κάτι που εξακολουθεί να με προβληματίζει και δεν είναι άλλο από την, φαινομενική τουλάχιστον, ανευθυνότητα μερικών η οποία συνήθως είναι και η κύρια αιτία που χάνουν-με πολύτιμους πόντους σ’ ένα διαγωνισμό! Μερικοί λοιπόν επειδή έλαβαν το πολυπόθητο ριπόρτ και τον αύξων αριθμό, μάλλον αδιαφορούν για το αν ο ανταποκριτής τους, από την άλλη μεριά, έλαβε το δικό τους! Ως αποτέλεσμα λοιπόν η επαφή να θεωρείται ως μη έγκυρη από τον δεύτερο και μάλιστα πολύ σωστά! Κάπως έτσι εξελίσσετε κι εδώ η κατάσταση, μέχρι και αυτή τη στιγμή, αφού έχω απορρίψει περισσότερες από δεκαπέντε επαφές, χάνοντας όμως και τους πόντους που θα μου αναλογούσαν αν έκανα το … κορόιδο! Αυτό φυσικά θα μπορούσε να γίνει, διότι μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί μέσω EQSL περίπου το 50% των επαφών που έκανα! Από εκεί λοιπόν έκανα την απόρριψη όλων αυτών των επαφών, αν και τους στεναχώρησα. Δεν πειράζει παιδιά, την επόμενη φορά να είστε πιο προσεχτικοί!
Στην προηγούμενη παράγραφο αναφέρθηκα στην ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσία ανταλλαγής QSL καρτών, γνωστή και ως EQSL. Η ηλεκτρονικής μορφής QSL κάρτα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 14 Μαΐου του 1998. Το όλο εγχείρημα έχει νομική υπόσταση υπό τη μορφή εταιρίας, με έδρα το Τέξας των ΗΠΑ και ιδιοκτήτη τον David L. Morris, N5UP.
Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν έχει νομική υπόσταση «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» με την τεχνική έννοια του όρου, λειτουργεί όμως ως ένα μεγάλο βαθμό όπως μια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργάνωση!
Κάποια στιγμή στο παρελθόν, ο ιδιοκτήτης της αποφάσισε να χρεώσει τις υπηρεσίες αλλά πολύ σύντομα άλλαξε γνώμη αφού ήρθε αντιμέτωπος με την οργή και το εμπάργκο των απανταχού ρ/ε!
Η ανταλλαγή QSL καρτών σε ηλεκτρονική μορφή είναι πάνω απ’ όλα ένα χρήσιμο εργαλείο διότι μέσα σε λίγα λεπτά λαμβάνουμε τη κάρτα μας, είναι ανέξοδος, δηλαδή οικονομικός αφού δεν χρειάζεται να τυπώσουμε κάτι, ξεκούραστος γιατί δεν επιβαρύνει τους ανθρώπους με εργασία αφού δεν απαιτείτε κουβάλημα από το ταχυδρομείο στο γραφείο και τανάπαλιν και επιπρόσθετα δεν απαιτείται διαχωρισμός, είναι οικολογικός αφού δεν ξοδεύουμε χαρτί κτλ.
EQSL και ξερό ψωμί; Όχι κι έτσι, απλά όπως έγραψα και πιο πάνω, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, ανέξοδο κτλ. Ε δεν είναι και λίγα τα επιχειρήματα!
SV5KKU
SV9FBK
W5MIC
N5TGL
FG1PP
Ελπίζω να σας δω στον επόμενο διαγωνισμό που θα είναι στις … η συνέχεια αύριο στις οθόνες σας! 73
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου