Google Website Translator Gadget

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ PSK» από την Ε.Ρ.Β.Ε. Πάει κι αυτό!

Όπως θα διαβάσατε σε περασμένη ανάρτηση στο παρών ιστολόγιο, μετά από πρόσκληση του προέδρου της "Ε.Ρ.Β.Ε." (Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Βορείου Ελλάδος - SZ2TSL), Θωμά Μισιργή SV2CLJ, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου βρέθηκα στην Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση ενημερωτικής ημερίδας με τίτλο: «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ PSK». Το γεγονός έλαβε χώρα στα ιδιόκτητα γραφεία του συλλόγου που βρίσκονται στην οδό ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΥ 45 στην ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ. Ας ανατρέξουμε όμως στο χρονικό από την αρχή.


Πριν από αρκετές εβδομάδες ο Θωμάς ο SV2CLJ, μου είχε προτείνει αυτό το event με αφορμή παράλληλα και της δημιουργίας της Ελληνικής Λέσχης PSK. Σε αυτό το σημείο δεν θα παραλείψω να εξάρω για ακόμα μια φορά το έργο του Θωμά στην Ε.Ρ.Β.Ε. αν και μάλλον ο ίδιος δεν το χρειάζεται, αφού αυτό μιλάει από μόνο του!
Αφού οργανώσαμε τα πάντα στην εντέλεια, το πρωί της Τετάρτης βρέθηκα στον σταθμό Λαρίσης εν αναμονή της αναχώρησης της αμαξοστοιχίας που θα με μετέφερε στην Θεσσαλονίκη. Όπερ και εγένετο!

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής διάφορες σκέψεις και ερωτήματα τριγυρνούσαν μέσα μου. Θα την βρω άραγε όπως την ήθελα και όπως την περίμενα ή θα ήταν κι αυτή μεταμορφωμένη όπως και οι άλλες;
Αφού άφησα για τα καλά πίσω μου τον συννεφιασμένο Αττικό ουρανό, αφέθηκα στην απόλαυση του ταξιδιού, έχοντας για συντροφιά καθ’ όλη τη διαδρομή τα πλατάνια που έστεκαν εκεί θυμίζοντας ακόμα και στον πιο ανυποψίαστο ότι ο χειμώνας είχε έρθει για τα καλά!
Η εναλλαγή του τοπίου άρχισε δειλά – δειλά να κάνει την παρουσία της λίγο πριν τον κάμπο της Λάρισας. Τίποτα δεν προμήνυε ότι το μελαγχολικό γκρίζο πρόσωπο που αντίκριζα μέχρι εκείνη τη στιγμή, θα έδινε τη θέση του στο χαμόγελο του ήλιου! Οι ακτίνες του ήλιου από την μια και η παρουσία της παραλίας της Κατερίνης από την άλλη, άλλαξε άρδην την διάθεσή μου.

Μετά από πέντε ώρες και είκοσι λεπτά, επιτέλους ήμουν στην Θεσσαλονίκη. Στην πάλαι ποτέ όμορφη Θεσσαλονίκη! Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται οι περισσότεροι άνθρωποι του πνεύματος και των γραμμάτων, κάτι που είναι πλέον ορατό. Πολύ μεγάλοι στιχουργοί δε, την έχουν υμνήσει όσο καμία άλλη πόλη!

Ο Νίκος Καββαδίας είχε γράψει:
Ητανε κείνη η νυχτιά που φύσαγε ο Βαρδάρης,
το κύμα η πλώρη εκέρδιζεν οργιά με την οργιά.
Σ' έστειλε ο πρώτος στα νερά να πας για να γραδάρεις,
μα εσύ θυμάσαι τη Σμαρώ και την Καλαμαριά.




Μερικά ακόμα πολύ γνωστά και εξόχως αγαπημένα τραγούδια που είναι αφιερωμένα στην Θεσσαλονίκη είναι:





Τα επίθετα δε, είναι μακράν τα πιο όμορφα! Συμβασιλεύουσα, Οφθαλμός της Ευρώπης και της Ελλάδος και για το τέλος άφησα το πιο όμορφο, η Νύμφη του Θερμαϊκού.

Ο Θωμάς αφού ήρθε και με παρέλαβε, μου έκανε και μια σύντομη μεν, άκρως ενδιαφέρουσα δε, ξενάγηση στη πόλη. Σίγουρα η πιο όμορφη εικόνα που κλέβει το βλέμμα, είναι ο Λευκός ο Πύργος! Αφού γυρίσαμε αρκετά σημεία, καταλήξαμε στην Τούμπα για … ανεφοδιασμό!!! You know, καύσιμα!
Λίγο πριν τις έξι ήμασταν έξω από τα γραφεία της Ε.Ρ.Β.Ε. Ο Θωμάς είχε παράδοση μαθήματος σε εκκολαπτόμενους ραδιοερασιτέχνες μέχρι τις εφτά και μισή. Η παρουσίαση θα ξεκινούσε στις οχτώ.

Σιγά – σιγά, άρχισαν να έρχονται οι πρώτοι συνάδελφοι, με πρώτο και καλύτερο τον φίλο μου και συνοδοιπόρο στην αποστολή J48O τον Γιάννη τον SV2HXV. Ακολούθησαν κι άλλοι συνάδελφοι όπου κατά τις οχτώ και δέκα ξεκίνησε η παρουσίαση.
Η παρουσίαση ήταν χωρισμένη σε δυο μέρη. Κάθε μέρος χωρισμένο σε ενότητες.
Στο πρώτο μέρος έγινε η γνωριμία με τη ψηφιακή διαμόρφωση PSK τα είδη που το χαρακτηρίζουν ως προς τη φάση και τις εφαρμογές του στη σύγχρονη τεχνολογία, Wi-Fi, Bluetooth.
Στο δεύτερο μέρος που ήταν και το πιο ουσιώδες, ξεκίνησα κάνοντας μια ιστορική αναδρομή και μια σύντομη πλην όμως ουσιαστική αναφορά στο PSK31 και στην χρήση που κάνουν οι ραδιοερασιτέχνες. Ακολούθησε ο διαχωρισμός τον mode, ως προς την ταχύτητα μετάδοσης. Το interface και ο ρόλος που διαδραματίζει η κάρτα ήχου, ήταν η αμέσως επόμενη ενότητα που μας απασχόλησε. Η πιο ουσιαστική, κατά τη γνώμη μου, ενότητα ήταν αυτή που αφορούσε την περιβόητη παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης (InterModulation Distortion ή IMD εν συντομία). Το Band Plan για να γνωρίζουμε που θα βρούμε σταθμούς που εκπέμπουν σε PSK και το απαραίτητο λογισμικό που είναι διαθέσιμο, απασχόλησε τις δυο ενότητες που ακολούθησαν. Η τελευταία ενότητα ήταν αφιερωμένη στις ρασδιολέσχες που υποστηρίζουν τα mode του PSK και φυσικά δεν έλειψε η αναφορά στην νεοσύστατη Ελληνική Λέσχη PSK παρουσιάζοντας και την έως τώρα πορεία της λέσχης μας.

Ο Θωμάς για το τέλος της παρουσίασης μας είχε επιφυλάξει μια ευχάριστη έκπληξη! Ήταν η παρουσίαση του NUE-PSK Digital Modem. Τι είναι αυτό; Ένας αυτόνομος coder – encoder για PSK31 χωρίς Η/Υ!
Web: http://www.nue-psk.com


Η πιο πρόσφατη έκδοση του NUE-PSK Digital Modem επιτρέπει και τη λειτουργία σε RTTY και σε CW καθώς και την αποθήκευση των QSO σε USB stick!!!

Μετά από μια άκρως ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων, ακολούθησε και γνωριμία με αρκετούς συναδέλφους. Δεν θα ονοματίσω με ποιους γιατί φοβάμαι μήπως ξεχάσω κάποιον και βρεθώ εκτεθειμένος!!!
Αμέσως μετά πήραμε το δρόμο για "Το Χωριό" στην Ανω Τούμπα, όπου ακολούθησε μια πρώτης τάξεως κατεδάφιση!!! ΣΟΥ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΜΑΛΛΙΑ!!!
Πριν οδηγηθούμε προς κατάκλιση, μια βόλτα από την Τσιμισκή και τα Λαδάδικα είναι must!

Την άλλη μέρα πήρα τον δρόμο της επιστροφής, αφήνοντας πίσω μου την ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη. Οι φίλοι μου οι αγρότες ήταν όλοι εκεί, άλλοι οργώνοντας με τις «μηχανές τους» τη μητέρα φύση και άλλοι μάζευαν τους καρπούς που τους είχε ήδη προσφέρει απλόχερα και μεγαλοπρεπώς!
Επιστρέφοντας στην Αθήνα, με περίμενε ο σκουντούφλης και παραπονιάρικος χειμωνιάτικος ουρανός, στο ίδιο μέρος που τον είχα αφήσει την προηγούμενη μέρα, λες και είχαμε δώσει ραντεβού!!! Μερικά χιλιόμετρα μετά τον κάμπο της Λάρισας. Από την Λαμία και κάτω μάλιστα, η βροχή είχε κάνει αισθητή την παρουσία της. Οι καπνοί που λικνίζονταν στους δικούς τους ρυθμούς πάνω από τις καπνοδόχους των σπιτιών, συμπλήρωναν για τα καλά το χειμωνιάτικο σκηνικό.

Κατά τις έξι το απόγευμα επέστρεψα στην Αθήνα έχοντας στις αποσκευές μου πολύτιμες και μοναδικές εμπειρίες από την επίσκεψή μου στην Θεσσαλονίκη.
Το βράδυ της ίδιας μέρας στα δελτία ειδήσεων επικρατούσαν τα επεισόδια που λάμβαναν χώρα στους δρόμους και στα σημεία όπου πριν από μερικές ώρες βρισκόμουν! Αγαπητοί μου φίλοι αν γνώριζα από πριν ότι η αποχώρησή μου από την συμπρωτεύουσα θα σας έφερνε σε αυτή την απόγνωση οδηγώντας σας σε εμπόλεμη κατάσταση, θα καθόμουν παραπάνω!!! Το ξέρω ότι στεναχωρηθήκατε που έφυγα αλλά δεν ήταν ανάγκη να το δείξετε με αυτό τον τρόπο!



Ευτυχώς η κατάσταση εκτονώθηκε σχετικά σύντομα!

Κλείνοντας θα ήθελα πρώτα απ’ όλα, να ευχαριστώ τον πρόεδρο της Ε.Ρ.Β.Ε. Θωμά Μισιργή, SV2CLJ για την τιμή που μου έκανε και οργάνωσε την παρουσίαση, τιμώντας παράλληλα με αυτή του την ενέργεια και την Ελληνική Λέσχη PSK αλλά και τον ρ/ε για ακόμα μια φορά.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους. Πιστεύω ότι η βραδιά στα εντευκτήρια της Ε.Ρ.Β.Ε. ήταν αρκούντως εποικοδομητική.

Το γεγονός ότι κανένας μας δεν τράβηξε μια αναμνηστική φωτογραφία, αν μη τι άλλο μαρτυρά πολλά!

Πολλά 73

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Like on Facebook