Google Website Translator Gadget

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Coaxial Vertical Antenna or Resonant Feedline Dipole aka RFD Antenna

Αγαπητοί φίλοι σας εύχομαι καλό μήνα, καλό καλοκαίρι, γεμάτο κατασκευές, δοκιμές και υπέροχες ραδιοερασιτεχνικές εμπειρίες.

Στο σημερινό άρθρο θα σας παρουσιάσω μια κεραία, το σχηματικό της οποίας υπάρχει στα αρχεία μου εδώ και είκοσι περίπου χρόνια, χωρίς όμως να το αξιοποιήσω μέχρι πριν μερικές μέρες!
Η έκπληξη ήταν πραγματικά μεγάλη αφού σε μόλις μερικά λεπτά της ώρας, είχα φτιάξει μια κεραία άκρως λειτουργική και ενδιαφέρουσα.
Θεωρώ ότι αφού έχετε δει ήδη το σχεδιάγραμμα θα διαπιστώσατε κι εσείς του λόγου το αληθές.
Υπήρξε όμως και κάτι που με δυσκόλεψε αρκετά. Αυτό δεν ήταν η ίδια η κεραία, αλλά η ονομασία της. Ξόδεψα μισή μέρα τόσο στον υπολογιστή, ψάχνοντας κυρίως σε παλαιότερα αρχεία, όσο και στο διαδίκτυο, να βρω ... την ονομασία της. Ας είναι όμως, πάει κι αυτό.

To αρχικό σχέδιο πάνω στο οποίο ξεκίνησα ...
EndFed coax antenna, Resonant Feedline Dipole (RDF) ή όπως αρέσει του καθενός να την αποκαλέσει, η ουσία είναι ότι μπροστά σας έχετε το σχέδιο μιας κεραίας η οποία είναι η πιο απλή και η πιο εύκολη που υπάρχει και που εγώ προσωπικά έχω φτιάξει στη ζωή μου!
Το θεωρητικό σχέδιο (σχηματικό) της κεραίας. 

Όπως βλέπετε και στο σχέδιο, έχουμε μπροστά μας ένα κλασικό σχέδιο κεραίας Μαρκόνι λ/4 κάνοντας χρήση image από τη θωράκιση του ίδιου του καλωδίου που χρησιμοποιούμε και ως γραμμή μεταφοράς RF. Τόσο απλά!

Δεν έχει αντίβαρα, δεν έχει πηνία, δεν έχει πυκνωτές, δεν έχει γραμμές ή … κρυφές (μυστικές θα έλεγα) συνταγές, που τις ξέρουν μόνον γερόλυκοι γκουρού και που για να τις βρεις πρέπει να είσαι κολλητάρι του Ιντιάνα Τζόουνς και άλλα τέτοια γλυκανάλατα.
Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κομμάτι σύρμα ή μεταλλικό σωλήνα και την γραμμή μεταφοράς RF που θα χρησιμοποιήσετε ούτως ή άλλως για την τροφοδοσία της και περίπου δέκα λεπτά της ώρας, χαλαρά. Αυτή είναι όλη κι όλη η κεραία παιδιά.

Το μόνο σημείο που χρήζει προσοχής είναι το RF CHOKE. Εδώ δεν αστειευόμαστε ούτε πάμε "στο περίπου" διότι αυτό είναι το πιο κομβικό και ιδιαίτερο σημείο. Από την τιμή του RF CHOKE και το σημείο τοποθέτησής του, εξαρτάται και η επιτυχία ή η αποτυχία της κατασκευής. Να τα λέμε κι αυτά.

Στην δοκιμή που έκανα για την μπάντα των 70 εκατοστών (το λες και UHF) η κεραία πραγματικά με ενθουσίασε, αφού στη πρώτη ένδειξη έδειξε στάσιμα κύματα, κάτω από 2:1. Πολύ ωραία, σκέφτηκα. Αλλάζοντας λίγο τη διατομή του RF CHOKE και το σημείο εφαρμογής, τελικά τα στάσιμα κατέβηκαν στο 1:1.3 ... πάρα πολύ καλά, για να μη πω τέλεια!


  


Στη παρακάτω εικόνα θα βρείτε το σχηματικό και τις διαστάσεις, όπως δημοσίευσε το Handbook του 1997, για να φτιάξετε κι εσείς την κεραία της αρεσκείας σας, χωρίς να χρονοτριβείτε. 
Διαστάσεις για τις μπάντες των βραχέων.

Τη κεραία μπορείτε να την τοποθετήσετε κάθετα, οριζόντια ή με κλίση (sloper). Η επιλογή επαφίεται στις ανάγκες σας. Πάντως είμαι σίγουρος ότι θα ενθουσιαστείτε τόσο από την απλότητα της ίδιας της κατασκευής, όσο και από το χρόνο που θα δαπανήσετε για αυτήν.
Σε όσους τολμήσουν, εύχομαι καλή επιτυχία. 73

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Like on Facebook