Google Website Translator Gadget

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Linux για ραδιοερασιτέχνες.


Ολοκληρωμένο πακέτο Linux με ραδιοερασιτεχνικά προγράμματα από τον F0FAK.

Καλώς ήρθατε στο κόσμο του Shackbox!
Ο στόχος του δημιουργού του OS με την ονομασία Shackbox είναι να παρέχει σε κάθε ραδιοερασιτέχνη, την πιο ολοκληρωμένη εργαλειοθήκη η οποία βασίζεται σε Linux με Live CD.

Τι το διαφορετικό shackbox από άλλα live cd για hamradio;
Λοιπόν, το Shackbox παρέχει λογισμικά για Linux και Windows, όπως το ham radio deluxe, λογισμικό trunking και πολλά άλλα που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά, σχεδιασμό κεραιών και άλλα.


Ο F0FAK υπόσχετε πως το Shackbox θα είναι πάντα σε εξέλιξη, οπότε μείνετε συντονισμένοι! Αν θέλετε να συμμετάσχετε, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω του φόρουμ.

Ο στόχος του Shackbox, είναι να παρέχει στους χρήστες μια χρήσιμη εργαλειοθήκη και όχι … εφιάλτες και πονοκεφάλους!

Περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα του Shackbox, http://shackbox.net

Καλή επιτυχία και πολλά 73 σε όλους.

Σ.Σ. όλα τα σχόλια είναι δεκτά, αρκεί όμως αυτά να είναι επώνυμα!

3 σχόλια:

  1. Κατεβάζοντας και ελέγχοντας τη διανομή παρατήρησα τα εξής:

    - Γενική εικόνα:
    Σχετικά καλή προσπάθεια στα πλαίσια χρήσης ελεύθερου λογισμικού,αλλά απευθύνεται κυρίως σε ρ/ε με πολύ καλή γνώση χειρισμού Υ/Η, ενώ απαιτείται και προηγούμενη ενασχόληση με linux και Ubuntu. Θετική αίσθηση αποτελεί το live cd το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να ελέγξει τη συμβατότητα του υπολογιστή του και των μηχανημάτων του. Επίσης αίσθηση προκαλεί η πολύ καλή ενσωμάτωση του wine, μέσω του οποίου τρέχουν οι περισσότερες windows based εφαρμογές.

    - Θετικά:
    Η μοναδική, γνωστή σε εμένα μέχρι τώρα, ολοκληρωμένη προσπάθεια δημιουργίας και διάθεσης λειτουργικού συστήματος και εφαρμογών ανοιχτού κώδικα για αποκλειστική χρήση από ρ/ε.
    Πληθώρα freeware εφαρμογών εγκατεστημένες για έλεγχο και πειραματισμό, μόνο με παραμετροποίηση των επιλογών "option/preferences" κάθε εφαρμογής.
    Και να μη ξεχνάμε φυσικά ότι μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες ενός καθημερινού χρήστη, ο οποίος επιθυμεί να έχει πρόσβαση στο internet, να τρέχει εφαρμογές γραφείου (τύπου office) με συμβατότητα
    ανάγνωσης αρχείων windows, καθώς και δυνατότητες multimedia pc.

    - Αρνητικά:
    Η διανομή ΔΕΝ απευθύνεται σε χειριστές με περιορισμένες γνώσεις χρήσεις Υ/Η ή σε χρήστες που δεν έχουν εμπειρία σε linux.
    Το αρχικό localization της διανομής είναι ρυθμισμένο για Γαλλία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορές στο keyboard layout πουχρησιμοποιούμε. (Καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στο forum του site (http://shackbox.net/forums/) πριν τρέξετε το live cd για να είστε προετοιμασμένοι για τις κακοτοπιές).
    Logάροντας ως χρήστης "herves" δεν μου φόρτωσε το "menu bar" του λειτουργικού. Αυτό λύθηκε κάνοντας δεξί κλικ πάνω στην κάτω μπάρα εργασίας και επιλέγοντας "Add to panel/Main Menu".
    Παρατηρήθηκαν αρκετά crashes σε εφαρμογές που τρέχουν μέσω wine, αλλά ευτυχώς στο σημείο τερματισμού των εφαρμογών.
    Δεν συνιστάται για καθημερινή χρήση.

    - Επιπλέον δοκιμές
    Εκκρεμούν δοκιμές για έλεγχο καλής λειτουργίας των σειριακών θυρών (COM ports), συνεργασία με CAT interface και τέλος διαχείριση ήχου.

    - Καλό θα ήταν:
    Να γίνει αρχική εκτίμηση του συστήματος μέσω του live cd. (Υπενθυμίζω ότι οι αλλαγές που κάνουμε όταν τρέχουμε το λειτουργικό από live CD ΔΕΝ αποθηκεύονται και ισχύουν μόνο για το τρέχον session)
    Αποφύγετε το dual boot της συγκεκριμένης διανομής, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι θέλετε να δουλεύετε συχνά με το shackbox. Ιδανική λύση θεωρώ την εγκατάσταση σε ανεξάρτητο pc ή τη χρήση αφαιρούμενων συρταριών σκληρών δίσκων, με ανεξάρτητο σκληρό δίσκο για κάθε
    λειτουργικό.
    Πριν από εγκατάσταση φροντίστε να πάρετε backup στα "κρίσιμα" αρχεία σας.

    Τελική εκτίμηση:
    Αν έχετε ελεύθερο χρόνο για πειραματισμούς και σας αρέσει και η χρήση ελεύθερου λογισμικού, παίξτε μαζί του και αξιολογήστε το σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Διαφορετικά παραμείνετε πιστοί στα Windows για λίγο ακόμα.

    73 de SW1PBH Μάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Μάνο.
    Η αλήθεια είναι πως όταν έγραφα το άρθρο ταυτόχρονα «κατέβαζα» και τη διανομή Shackbox του F0FAK.
    Δυστυχώς εκείνη τη μέρα δεν «κατέβηκε» όλο το πακέτο και έτσι δεν μπόρεσα να το δοκιμάσω! Κάποιος φίλος που με ρώτησε, έμεινε κι αυτός … στα κρύα του λουτρού!
    Πέρυσι, αν θυμάμαι καλά, είχα δοκιμάσει κάποια έκδοση του Debian ή του Ubuntu, εγκατέστησα και το XMLog αλλά δεν έτρεχε! Οπότε, μετά λύπης μου, εγκατέλειψα τη προσπάθεια.
    Στη παρούσα φάση όλα δείχνουν πως ο Γάλλος έκανε μια πολύ καλή προσπάθεια, συγκεντρώνοντας σε ένα λειτουργικό, όλα όσα θα ήθελε ένας ρ/ε και όχι μόνο!
    Γενικά η ύπαρξη του Linux παραμένει για πολλούς άγνωστη.
    Φαντάζεσαι όμως τι χαρά θα έκαναν οι ιδιοκτήτες μερικών εταιριών αν γνώριζαν την ΔΩΡΕΑΝ ύπαρξη του λειτουργικού και της σουίτας γραφείο που είναι εφάμιλλη του Office;

    Πολλά 73.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Linux στην Ελλάδα είναι ακόμα στα σπάργανα για τον απλό καθημερινό χρήστη. Ευτυχώς με την κυκλοφορία του Ubuntu άναψε ένα κεράκι κάπου στο βάθος. Πρακτικά η συγκεκριμένη διανομή αποτελεί την πιο εύκολη λύση για κάποιον που θέλει να γνωρίσει τον κόσμο του Linux μέσω ενός ευκολόχρηστου γραφικού περιβάλλοντος που συνδυάζεται με ένα ακόμα πιο εύκολο και αυτοματοποιημένο περιβάλλον εγκατάστασης και αναγνώρισης hardware.

    Φυσικά και υπάρχουν και άλλες αξιόλογες διανομές, αλλά θεωρώ ότι η σύγκριση μπορεί να γίνει στο μέλλον, αφού πρώτα ο αρχάριος χρήστης πάρει μία καλή ιδέα σχετικά με το Linux μέσω του Ubuntu.

    Προσωπικά ασχολούμαι με το Ubuntu για πάνω από 3 χρόνια, ενώ το netbook και έναν υπολογιστή στο γραφείο τα έχω dual boot. Στο 95% των περιπτώσεων οι καθημερινές μου εργασίες γίνονται το ίδιο εύκολα και στα δύο μηχανήματα με Linux.

    Όσον αφορά το ρ/ε κομμάτι, οι εφαρμογές που υποστηρίζονται επίσημα από την κοινότητα είναι ελάχιστες αλλά αρκετά αξιόπιστες. Με λίγη προσπάθεια στην παραμετροποίηση του υπολογιστή και της εφαρμογής, είσαι σε θέση να χρησιμοποιήσεις πολύ αξιόπιστες λύσεις.

    Να μη ξεχνάμε και το wine, το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να τρέξουμε εφαρμογές των windows σε Linux. Αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα στο Shackbox.

    Σχετικά με τη σουίτα γραφείου πρέπει να σου θυμίσω ότι υπάρχει διανομή του Open Office, η οποία τρέχει στα windows, και φυσικά είναι freeware...ΔΕΝ πληρώνεις φράγκο... δεν χρειάζεται crack και τα σχετικά κόλπα... και ναι είναι ισάξια του MsOffice.

    Για τους συναδέλφους που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα, μπορούν να επισκεφθούν τις παρακάτω διευθύνσεις:

    - http://www.ubuntu.com/ (για παλιότερα μηχανήματα θα πρότεινα να κατεβάσετε τη διανομή 9.10 karmic)
    -http://ubuntu-gr.org/
    - http://ubuntistas.ubuntu-gr.org/
    - http://www.openoffice.org/
    - http://hellug.gr/
    - http://www.google.com/linux

    Γενικά αυτά που χρειάζεστε για να ασχοληθείτε με το Linux είναι όρεξη για μάθηση και ψάξιμο και μία σύνδεση στο internet για να ψάχνετε και να κατεβάζετε τις ενημερώσεις και τα προγράμματα. Αν υπάρχει και ένα παλαιότερο pc διαθέσιμο που λειτουργεί μεν αλλά έχει γίνει τραπεζάκι και σκονίζεται, τότε έχετε την ιδανική λύση για τα πειράματά σας.!!!

    73 de SW1PBH Μάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Like on Facebook